Oznamy mesta

Pozor, od 1.1.2024 zmena poplatkovej povinnosti za znečisťovanie ovzdušia pre právnické osoby a podnikateľov

V dôsledku legislatívnej zmeny mesto Banská Bystrica prijalo nové  VZN č. 10/2023 o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia upravujúce poplatkovú povinnosť pre právnické osoby a podnikateľov prevádzkujúcich malý zdroj znečisťovania ovzdušia na území mesta.

Dôležitá zmena od 1. 1. 2024 sa týka najmä prevádzkovateľov spaľovacích zariadení – kotlov / horákov na zemný plyn, ktorí už nebudú spoplatňovaní, a teda sa ich ani netýka oznamovacia povinnosť o množstve spáleného paliva už aj za rok 2023! Takisto nie je spoplatnené ani spaľovanie tekutých palív ako sú nafta, vykurovací olej a pod.

Naďalej však budú spoplatňovaní prevádzkovatelia spaľovacích zariadení na čierne uhlie, koks, hnedé uhlie a biomasu (pelety, kusové drevo, štiepka a pod.), pre ktorých zároveň platí oznamovacia povinnosť, t.j.  nahlásiť údaje o množstve spáleného paliva do 15. februára za rok predchádzajúci (t.j. do 15. 02. 2024 údaje za rok 2023)! Za nesplnenie oznamovacej povinnosti hrozí v zmysle § 7 ods. 2 zák. č. 190/2023 Z.z. o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia prevádzkovateľovi spoplatňovaného zdroja pokuta od 30 € do 800 €. Spoplatňované naďalej ostávajú aj niektoré osobitné činnosti, ako sú nanášanie náterov na povrchy, lakovanie, povrchová úprava vozidiel, ,  odmasťovanie a čistenie povrchov organickými rozpúšťadlami.

Podrobnosti, tlačivá a dokumenty  k poplatku za znečisťovanie ovzdušia nájdete na tomto odkaze!