Oznamy mesta

Oznámenie o prekračovaní limitnej hodnoty pre prachové častice PM10

Mesto Banská Bystrica na základe upozornenia Okresného úradu Banská Bystrica, odbor starostlivosti o ŽP, týmto informuje obyvateľov mesta, že v dňoch 16. 12. – 18. 12. 2023  bol prekročený denný priemer koncentrácie prachových častíc PM10 nad hodnotu 45 μg.m-3, pričom je predpoklad, že v najbližších dňoch nedôjde ku zlepšeniu poveternostných podmienok. Aktuálne informácie o kvalite ovzdušia na území mesta sú online dostupné na stránke www.shmu.sk.

Okrem nepriaznivých poveternostných podmienok prispieva ku znečisteniu ovzdušia doprava a hlavne lokálne vykurovanie budov (vrátane rodinných domov) tuhými palivami. Žiadame fyzické a právnické osoby, aby pri prevádzkovaní spaľovacích zariadení na spaľovanie pevného paliva (pece, kotly, krby) používali iba na to určené palivo. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané! V prípade že vykurované objekty majú možnosť vykurovania zemným plynom, je vhodné tento spôsob kúrenia aspoň dočasne uprednostniť.

Je potrebné pripomenúť, že v meste Banská Bystrica okrem uzavretej morfológie územia, v ktorej sa nachádza aj jedna z dvoch meracích staníc, v oblasti Štefánikovo nábrežie, sú rozptyľové podmienky v týchto zimných mesiacoch často nedostatočné. Vzduch stojí, po západe slnka nastávajú hmly a nezriedka aj inverzné javy. Hlavná dopravná infraštruktúra mesta je vedená týmto územím a vysokú záťaž emisiami spôsobujú aj lokálne zdroje vykurovania.  Preto je potrebné zvážiť cestovanie individuálnou automobilovou dopravou a obmedziť vetranie v čase inverzie (najmä v podvečerných hodinách) i pohyb vo vonkajšom prostredí, najmä pokiaľ ide o deti, starších či chorých ľudí.

Toto oznámenie je vypracované v súlade s Všeobecne záväznou vyhláškou Obvodného úradu životného prostredia Banská Bystrica č. 1/2013 z 20. februára 2013.

Galéria