Aktuality

V Parku pod Pamätníkom SNP prechádza obnovou Hexagon

IMG_2684

Mesto Banská Bystrica dlhodobo venuje pozornosť starostlivosti o výtvarné diela vo verejnom priestore. Vďaka vyčleneným financiám v mestskom rozpočte sa im tak postupne darí prinavrátiť podobu, akú mali kedysi. Oku Banskobystričana v týchto dňoch neunikne čulý pracovný ruch v Parku pod Pamätníkom SNP, kde sochár Matúš Jančura so svojím tímom realizuje obnovu niekdajšieho detského ihriska Hexagon. Ak všetko pôjde podľa plánu, práce by mali byť ukončené do konca apríla 2024.

Originálny  Hexagon bol odhalený v roku 1969. Generácie obyvateľov ho kedysi využívali ako detské ihrisko, no nedostatočná údržba v minulosti a vandalizmus ho poškodili. Znalecký posudok k obnove diela vypracovala v roku 2022 Darina Arce, v roku 2023 zas zámer obnovy sochár Matúš Jančura, keď sa začalo aj s jej prvou etapou. V úvodnej fáze sa zrealizovala inventarizácia a spracovala sa kompletná výkresová a výrobná dokumentácia. Následne sa v dielni v Slovenskej Ľupči vyhotovili formy na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov. V druhej etape sa realizovali úpravy poškodených foriem a začalo sa s odlievaním samotných odliatkov. Aktuálne sa práce sústreďujú priamo v lokalite Parku pod Pamätníkom SNP, kde sa dielo Jána Ondrejoviča nachádza. Hexagon je obnovovaný pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici.

Odokryli sme základy najrozsiahlejšieho objektu Hexagonu, ktorý sa v parku nachádza a opravujeme betónové základy. Keď vytvrdne betón, začneme inštalovať nami vyrobené prefabrikované dielce, ktoré z  neho zmizli. Dielo chceme v maximálne možnej miere dať do pôvodného stavu. Na základe fotografií, ktoré sa zachovali, sme sa v projekčnej fáze, ale aj pri výrobe prefabrikátov snažili maximálne priblížiť originálnemu dielu, technológii a štruktúre pôvodných povrchov,“ hovorí sochár Matúš Jančura.

V dielni v Slovenskej Ľupči vyrábali štyri typy prefabrikátov a z každého po sedemnásť kusov, pričom k dnešnému dňu spotrebovali okolo štyri tony betónu a tonu a pol cementu.

„Pôvodné prefabrikáty boli vyrábané na vibračných stoloch, čo dalo betónu dlhodobú trvácnosť. Myslím si, že naše odliatky by mali túto kvalitatívnu úroveň dosiahnuť tiež. Verím, že životnosť bude aspoň taká dlhá ako doteraz a dielo vydrží veľa ďalších rokov. Samozrejme, každá vec potrebuje patričnú údržbu, od čoho následne bude záležať aj životnosť,“ dopĺňa Jančura.  

Podľa odborníkov ide o unikátne dielo, pretože ho vyrábal dizajnér a nie sochár. Aj to robí obnovu Hexagonu zaujímavou.  

„Je inšpiratívne vidieť ako Ján Ondrejovič rozmýšľal o ergonómii a o funkčnosti, a ako nanášal vrstvy. Najväčším dobrodružstvom pre nás bolo spracovanie projektovej dokumentácie. Keď sme preniesli do pôdorysu jednotlivé obrazce, uvideli sme veľmi pekné grafiky, ktoré človek nemôže vidieť, keď sa nepozerá na dielo zvrchu. Vychádzal z funkčnosti, z princípu toho, že každé dielo pre ľudí sa začína od rozmeru človeka, ktorý už multiplikoval ďalej. Je to pekný príklad tvorivého myslenia. Ďalším benefitom je to, že dielo nie je ťažkopádne. Je síce formálne prísne, ale pre deti je zároveň hravé a zaujímavé dodnes. Najväčším dôkazom toho je fakt, že už generácie Bystričanov sa na ňom hrajú a každý ho pozná,“ hovorí Jančura.

Na kompletnú obnovu Hexagonu samospráva vyčlenila finančné prostriedky vo výške cca 67 200 eur.

Som rád, že po komunikácii s historikmi a odborníkmi v uplynulých rokoch sme dospeli k záveru, akým spôsobom obnovu Hexagonu zrealizovať. Verím, že všetky práce pôjdu podľa predstáv a na Medzinárodný deň detí by sme mohli obnovené dielo otvoriť.  Som presvedčený, že pre staršiu generáciu to bude nostalgický návrat v čase a možno memento pre mladú generáciu, že tu niečo také máme. Niečo,  čo nás spája s históriou, čo je súčasťou Múzea SNP a čo dotvára celkový priestor,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria