Aktuality

Banská Bystrica ožije tancom

Medzinárodný deň tanca BB

Banská Bystrica sa ako jedno z mála miest môže pochváliť kontinuálnym tanečným vzdelávaním od základnej až po vysokú školu. Okrem toho v našom meste pôsobí aj jedinečné Divadlo Štúdio tanca, Balet Štátnej opery, mnohé folklórne súbory, tanečné školy či nezávislé zoskupenia. Práve preto sa inštitúcie a tanečné komunity spojili do jedného celku, vďaka čomu v rámci Medzinárodného dňa tanca, 29. apríla 2024 spoločne oslávime v meste pod Urpínom nielen tanec, ale pohyb ako taký s hlavnou myšlienkou: „Tanec spája“. Týmto posolstvom sa Banská Bystrica pripája aj k iniciatíve organizátorov Festivalu Bratislava v pohybe, ktorí rovnako pripravili program k tomu významnému dňu.

Medzinárodný deň tanca bol úspešný už v minulom roku. Zapojilo sa doň až 15 tanečných zoskupení a viac ako 300 tanečníkov, ktorí spolu tancovali na Námestí SNP jednotnú choreografiu – tzv. flashmob. Banská Bystrica bude v pohybe aj tento rok.

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa tanca organizujeme v spolupráci s tanečnými komunitami v našom meste viaceré aktivity, ktoré budú oslavou tanca a pohybu v rôznych kútoch Banskej Bystrice i na Námestí SNP.  Všetkých pozývame, aby s nami prišli osláviť tanec v pondelok 29. apríla 2024, v čase od 15.00 hodiny,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Balet Štátnej opery, Divadlo Štúdio tanca, tanečné odbory Konzervatória J. L. Bellu a ZUŠ J. Cikkera, Folklórny súbor Urpín, UFS Mladosť, Tanečná škola Kdance, škola španielskeho flamenca El Fuego, tanC o.z., Rómsky folklórny súbor Romano Jilo, Táňa Jánošová so svojimi tromi školami a mnohí ďalší predstavia jednotlivé tanečné žánre nielen v interaktívnych performance, v priľahlých uliciach centra a aj na pódiu na Námestí SNP. Program sa vo večerných hodinách presunie do Divadla Štúdia tanca, kde bude nielen pre účastníkov, ale aj verejnosť od 19.00 hod. pripravený workshop hip-hopu, Tančiareň a zaujímavý tanečný projekt Tantsuiako združenia SKOK!

Zuzana Chrenková Srncová
Kultúrne centrum Robotnícky dom

 

Galéria