Aktuality

Rok do EYOF, tanec, historické vozidlá, Rollerski world cup, filmy pod holým nebom – čaká nás víkend bohatý na podujatia

EVGL3433_portal-1110x833

Hoci sa pracovný týždeň ešte len začína, všetci obyvatelia i návštevníci mesta sa už dnes môžu tešiť na nadchádzajúci víkend. V dňoch od 23. do 25. júla sa stane Banská Bystrica dejiskom viacerých tradičných, ale aj nových a jedinečných podujatí. Okrem štartu odpočítavania 365 dní do začiatku najväčšieho Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2022, sa Námestie SNP zaplní jedinečnými kúskami starých veteránov i nadšencami tanca a breakdancu v rámci 12. ročníka úspešného medzinárodného festivalu The Legits Blast. A to nie je všetko! Mesto pod Urpínom bude hostiť Svetový pohár v behu na kolieskových lyžiach, ktorý sa uskutoční na Slovensku po prvý raz.

THE GRAND RETRO SHOW, 24. JÚL, OD 10:30 DO 13:00 HOD., NÁMESTIE SNP

Siedmy ročník tradičného podujatia nebude chýbať na banskobystrickom Námestí SNP ani tento rok. Dopoludnia sa v centre mesta predstaví 55 historických vozidiel vyrobených do roku 1945 s posádkami v dobových kostýmoch. Chýbať nebude ani najstaršie auto Lorain Detrich z roku 1907 či luxusná šoférska limuzína Issota Fraschini (1930). Organizátori ďalej prezradili, že v rámci 7. ročníka bude na námestí aj viac vzácnych motoriek. Okrem toho, z Poľska príde napríklad závodné Bugatti z roku 1927. Podľa pravidelných účastníkov z Česka, toľko nadšených a hlavne milých divákov ako v Banskej Bystrici nie je nikde inde na Slovensku, ani u nich doma. Viac informácií nájdete TU.

ROK DO EYOF, 24. JÚL, 15:00 HOD. – 22:00 HOD., NÁMESTIE SNP

Popoludnie v sobotu, 24. júla sa bude v centre Banskej Bystrice niesť aj v znamení Európskeho olympijského festivalu mládeže, ktorý bude mesto hostiť od 24. do 30. júla 2022. Rok pred podujatím sa Námestie SNP premení od 15.00 hod. do 22.00 hod. na festivalové pódium s dobrou náladou a zábavou pre všetkých. Pripravené sú tri samostatné koncerty, na ktorých vystúpi populárna skupina Hex, medzi deťmi obľúbená Fíha Tralala a Dychová hudba Ministerstva vnútra SR, ktorá si pripravila zmes populárnych a filmových skladieb v netradičnom prevedení.

Čas do EYOF sa neúprosne kráti, preto som rád, že v sobotu budeme môcť spolu so všetkými Banskobystričanmi, Banskobystričankami i návštevníkmi mesta začať odpočítavať rok do začiatku tohto jedinečného podujatia. Zároveň, spolu s organizačným výborom predstavíme neodmysliteľnú súčasť každej veľkej akcie – maskota, ktorý vzišiel z výtvarnej súťaže vyhlásenej v uplynulom roku. Záujemcom ukážeme malú ochutnávku toho, čo ich čaká o rok vo fanúšikovských zónach. Verím, že prídete mnohí, program bude bohatý. Všetkých srdečne pozývam,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Bližšie informácie nájdete TU.:

ROLLERSKI WORLD CUP, 23. – 25. JÚL, BANSKÁ BYSTRICA

Predposledný júlový víkend bude naše mesto hostiť aj svetový pohár v behu na kolieskových lyžiach Rollerskiworld cup. Podujatie organizované Slovenskou lyžiarskou asociáciou v spolupráci s Medzinárodnou lyžiarskou asociáciou FIS sa uskutoční na Slovensku po prvý raz. V dňoch od 23. do 25. júla 2021 sa v Banskej Bystrici predstaví svetová elita v tomto športe vo viacerých divácky atraktívnych disciplínach.

Preteky patria k sérii podujatí na celom svete a predstavia sa na nich nielen špičkoví domáci pretekári, ale aj reprezentanti z Ruska, Švédska, Nórska, Talianska, Poľska, Česka či Nemecka. Zo slovenských pretekárov sú najväčšie očakávania kladené na Alenu Procházkovú, rodáčku z Banskej Bystrice, ktorá sa v minulých sezónach stala aj držiteľkou prvenstva a krištáľového glóbusu v sérii pretekov na kolieskových lyžiach.

V piatok, 23. júla o 14:00 hod. odštartuje podujatie na Námestí SNP šprintom na 200 metrov s vyraďovacím KO systémom. V sobotu sa program presunie do Radvane, kde budú štartovať súťažiaci v disciplínach na 12 a 18 kilometrov voľnou korčuliarskou technikou. Podujatie vyvrcholí v nedeľu, keď je na pláne súťaž v klasickej technike. Pretekári budú štartovať pred hotelom Dixon a je pre nich pripravená náročná, kopcovitá trať dlhá 10 kilometrov. Cieľ podujatia bude v obci Kordíky pred obecným úradom,“ objasňujú organizátori.

Dopravné obmedzenia

V piatok, 23. júla popoludní je nutné počítať s obmedzeniami na Námestí SNP ako aj na Námestí Štefana Moysesa. V sobotu od 13:15 hod. do 18:00 hod. bude uzatvorená Sládkovičova ulica od odbočky na Tesco, Námestie Ľudovíta Štúra až po veľký kruhový objazd pri Europa SC, kde sa budú pretekári otáčať. Na veľkom kruhovom objazde bude prejazdný len jeden pruh v smere z Huštáku na Švermovu ulicu. Dopravne nedostupná bude Kalinčiakova ulica. V danom čase bude aj úplná výluka trolejbusovej dopravy, niektoré spoje MHD pôjdu obchádzkovými trasami. V nedeľu, 25. júla, v čase od 9:15 do 10:15 hod. je potrebné počítať s obmedzeniami na trase od hotela Dixon po obec Kordíky. Po odštartovaní poslednej kategórie sa budú dotknuté komunikácie postupne uvoľňovať.

Všetky informácie a aktuality k podujatiu nájdete tiež na stránke www.rollerski.sk. Veríme, že preteky svetového formátu sa v meste pod Urpínom stretnú s pozitívnou odozvou tak u divákov, ako aj u zúčastnených športovcov.

BAŽANT KINEMATOGRAF, 25. – 29. JÚL 2021, NÁMESTIE SNP

Aké by to boli letné prázdniny bez obľúbeného podujatia Bažant Kinematograf 2021, ktoré tento rok oslavuje už svoje 19. narodeniny. Fanúšikovia celovečerných filmov pod holým nebom sa môžu od 25. júla do 29. júla na Námestí SNP v Banskej Bystrici každý večer od 21:30 hod. tešiť na českú komédiu z dielne Martina Koppa 3Bobule, súčasnú komédiu Ondřeja Trojana Bourák či dobrodružný trikový film od Nora Držiaka Cesta do nemožna. Ide o prvý slovenský film s množstvom náročných trikov, ktorý s vtipom rozpráva o skutočných udalostiach a dobrodružstvách Milana Rastislava Štefánika. Diváci si prídu na svoje aj vďaka ďalšiemu ponúkanému filmu, životopisnej dráme Šarlatán od rešpektovanej a oceňovanej poľskej režisérky a scenáristky svetového mena Agnieszki Holland. Päticu filmov uzavrie 29. júla dokumentárny film Meky od vyhľadávaného tvorcu videoklipov českých hudobných kapiel Šimona Šafráneka.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria