Aktuality

V Radvani vznikne trojtriedna materská škola. Zápis malých škôlkárov bude v apríli

zs-radvan2

Dlhodobým cieľom vedenia mesta je poskytnúť rodičom možnosť umiestniť každého škôlkara prioritne do štátnej materskej školy. Vďaka získaným nenávratným finančným prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zameraného na rozširovanie kapacít, vznikne v priestoroch Základnej školy Radvanská 1 nová škôlka. Od septembra 2018 poskytne  celodennú výchovu a vzdelávanie pre 66 detí v bezbariérových priestoroch s novým vybavením a priestranným školským dvorom. Zápis do MŠ sa uskutoční 18. apríla.

Podobný projekt sa podarilo zrealizovať v Základnej škole na Bakossovej ulici už vlani.  Na prelome marca a apríla 2018 sa začne aj so stavebnými prácami v ZŠ Radvanská 1.

Verím, že už čoskoro budeme môcť naplno začať s realizáciou projektu. Vznikom novej škôlky vytvoríme aj niekoľko pracovných miest nielen pre pedagogických zamestnancov. Výhodou je aj to, že malí predškoláci budú môcť po absolvovaní materskej školy plynule pokračovať v plnení školskej dochádzky v základnej škole,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Realizáciou stavebných prác v Základnej škole Radvanská 1 sa na prízemí vytvoria tri priestranné triedy s kapacitou po 22 detí, šatne, umyvárne, spálne, sklad hračiek, miestnosť pre učiteľov, technická miestnosť pre nepedagogických zamestnancov a priestranná spoločná jedáleň. Tá bude slúžiť počas celého roka na organizovanie rôznych spoločenských a tvorivých aktivít. V oplotenom areáli školy sa počíta s vybudovaním detského ihriska. Škôlkari sa budú môcť hrať na pieskovisku a športovať na školskom dvore i futbalovom ihrisku. Vstup do škôlky bude bezbariérový.

Celkový rozpočet projektu sa pohyboval vo výške takmer 606 200 eur, pričom 420 100 eur sme získali z Integrovaného regionálneho operačného programu. Suma za stavebné práce, vybudovanie detského ihriska a stavebný dozor klesa verejným obstarávaním na 519 980 eur. Finančná spoluúčasť mesta je približne 110 700 eur. Takmer 10 000 eur investujeme na nákup nového vybavenia materskej školy,“ dopĺňa k financovaniu Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov.

Zápis do Materskej školy, Radvanská 1, Banská Bystrica sa uskutoční v priestoroch Základnej školy, Radvanská 1, v stredu, 18. apríla 2018, v čase od 8.00 hod. do 12.00 hod. a od 13.00 hod. do 17.00 hod. Nová materská škola by mala mať prevádzkovú dobu od  6.30 hod. do 16,30 hod. Do novej MŠ budú od 1. septembra 2018 prijaté deti, ktoré ešte nenavštevovali žiadnu materskú školu (ani mestskú, ani súkromnú alebo cirkevnú) v Banskej Bystrici. V prípade voľných kapacitných podmienok prijmeme aj deti od dvoch rokov vek.