Aktuality

V piatok, 11. novembra si pripomenieme Deň vojnových veteránov

Monument v Majeri

Tak ako každý rok, aj tentokrát si banskobystrická samospráva uctí pamiatku padlých vojakov v 1. svetovej vojne. Spoločné operačné veliteľstvo Ozbrojených síl SR položí vence a divé maky na všetky vojnové hroby a pietne miesta na území mesta. Hlavný spomienkový akt sa za účasti primátora mesta Jána Noska uskutoční symbolicky 11. 11. 2022 o 11:11 hod. pri Monumente na Vojnovom cintoríne v Majeri. Pri tejto príležitosti bude odhalená aj štvrtá etapa obnovy cintorína.

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke, Rímskokatolícky cintorín na Námestí Š. Moysesa, Obelisk na Námestí SNP, Evanjelický cintorín na Lazovnej, Židovský cintorín na Rudlovskej ceste, Pomníky na ul. Kpt. Jaroša, na ul. Na Tále, v Radvani či Pamätník prvej svetovej vojny pri Podlaviciach. To sú miesta, na ktorých si už najbližší piatok pripomenieme dôležité výročie – 104 rokov od ukončenia 1. svetovej vojny a vzdáme úctu padlým vojakom. Hlavným dejiskom pietneho aktu bude Vojnový cintorín v Majeri, ktorý prešiel za posledné roky komplexnou obnovou.

„Celoročne sa staráme o 779 vojnových hrobov na území celého mesta. Jedným z nich je aj dôstojné pietne miesto v mestskej časti Majer, ktoré sa nám postupnými krokmi a spoločným úsilím podarilo vytvoriť zo zničeného priestoru pôvodného areálu cintorína. V týchto dňoch je ukončená už aj štvrtá etapa obnovy, na ktorú prispelo i Ministerstvo vnútra SR sumou 15-tisíc eur. V rámci rekonštrukcie sa na strane oproti Monumentu vybudovalo mólo spolu s osvetlením, kde sú umiestnené lavice z dubového dreva. Lavičky s otočným mechanizmom pribudli aj na mieste odstránených dopravných stĺpikov,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Na cintoríne v Majeri si pripomíname 1380 vojakov slovenskej, českej, talianskej, maďarskej, poľskej, rakúskej, rumunskej, ruskej, srbskej, chorvátskej a slovinskej národnosti. Aj tento rok bude na pietnej spomienke zapálená spomienková svieca – vyše dvojmetrový Tichý stĺp, ktorý je nainštalovaný v Monumente.

„Banská Bystrica sa počas 1. svetovej vojny stala jedným zo zdravotníckych centier celoštátnej siete vojenského zdravotníctva v Uhorsku. Práve v Majeri sídlila nemocnica, kde boli pochovaní vojaci, ktorí tu ukončili svoju životnú púť. Toto miesto si preto zaslúži pozornosť, starostlivosť aj investície. Je nesmierne dôležité, aby existovali pamätné miesta na prejavenie úcty tým, ktorí za nás bojovali. Odkaz pre súčasné i budúce generácie musí byť večný,“ uzatvára Miroslava Jančová, vedúca Odboru kultúry, športu a cestovného ruchu MsÚ v Banskej Bystrici.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria