Aktuality

V meste pribudli ďalšie kontajnery na elektroodpad

Červeno-biele kontajnery v Banskej Bystrici na elektroodpad

Červeno-biele kontajnery určené na zber elektroodpadu  už tretí rok využívajú Banskobystričania naplno. Doposiaľ sa v Banskej Bystrici vyzbieralo viac ako 36-tisíc kilogramov elektroodpadu, vďaka čomu sa Banská Bystrica stala lídrom v zbere a recyklácii  takéhoto odpadu.

Pribudlo päť nových kontajnerov

Počas júna pribudlo päť nových stacionárnych zberných nádob na najfrekventovanejších miestach . Ide o lokalitu  Belveder, ulicu THK, Martina Rázusa na Fortničke, Sitniansku ulicu a Rudohorskú ulicu. Čoskoro budú všetky kontajnery na zber malého elektroodpadu inteligentné a vybavené senzormi, ktorými bude zberná spoločnosť vedieť sledovať stav naplnenosti. Obyvatelia tak môžu využívať celkovo 25 červeno-bielych kontajnerov. „Banská Bystrica je na Slovensku lídrom v zbieraní elektroodpadu a batérií prostredníctvom našich červeno-bielych kontajnerov, a preto sme sa rozhodli rozšíriť počet kontajnerov tak, aby ich mal v blízkosti domova takmer každý občan mesta,“ komentoval rozširovanie zbernej siete konateľ spoločnosti ASEKOL SK, Ronald Blaho.

Do červeno-bielych kontajnerov je možné vhadzovať:

  • všetku spotrebnú elektroniku vrátane príslušenstva (napr. videoprehrávače, DVD prehrávače, rádioprijímače, hi-fi veže, magnetofóny, domáce kiná, reproduktory, diaľkové ovládače, slúchadlá a pod.)
  • videokamery, digitálne a analógové fotoaparáty vrátane príslušenstva (napr. objektívy, blesky a pod.)
  • malé elektrické a elektronické hudobné nástroje
  • výpočtovú techniku (napr. drobné počítače, notebooky, netbooky, karty, optické mechaniky, myši, klávesnice)
  • faxy a záznamníky
  • telefónne prístroje (klasické, bezdrôtové, mobilné)
  • tlačiarne, malé stolné kopírky
  • kalkulačky
  • herné konzoly, videohry vrátane ovládačov (joysticky, gamepady a pod.)
  • elektrické hračky (napr. autodráhy, vláčiky, RC modely a pod.)
  • batérie a akumulátory
  • iné elektrospotrebiče, ktoré sa do nádoby zmestia

Do červeno-bielych zberných nádob je zakázané vhadzovať monitory, televízory, žiarivky, žiarovky a výbojky, ktoré je aj naďalej potrebné odovzdávať na vyhradených zberných miestach. Rovnako je zakázané nechávať tento elektroodpad a akýkoľvek iný odpad voľne položený na stojiskách kontajnerov. Odpad mimo zberných nádob je považovaný za odpad uložený v rozpore so zákonom č. 79/2015, za čo je možné uložiť sankciu vo výške 1 500,-€ pri zistení páchateľa.

Pribudli nové „smart“ kontajnery

Novinkou v Banskej Bystrici je 5 monitorovaných zberných nádob. Vďaka sledovaniu naplnenosti kontajnerov pomocou senzorov je možné plánovať výsyp a zabezpečiť tak ich efektívnejšie využívanie. „Počas leta nainštalujeme senzory aj do zvyšných 20 kontajnerov, čím zabezpečíme ich efektívnejšie vyprázdňovanie a zabránime ich prepĺňaniu,“ povedal Blaho o plánoch spoločnosti v Banskej Bystrici. Sledovať naplnenie červeno-bielych kontajnerov môžu aj Banskobystričania pomocou bezplatnej mobilnej aplikácie, ktorá dokáže zobraziť stav naplnenosti vybraných kontajnerov. Aplikácia ponúka tiež možnosť nahlásiť poškodenie alebo naplnenie kontajnera vďaka QR kódu, ktorý je jedinečný pre každý zbernú nádobu a nachádza sa na jej vonkajšej strane.

Recykláciou k čistejšej Banskej Bystrici

Slovensko vyprodukuje ročne tisícky ton elektroodpadu. Veľká časť končí na skládkach alebo vo voľnej prírode, kde sa nedokáže rozložiť a látky, ktoré obsahuje môžu kontaminovať vodu, pôdu i vzduch.  Environmentálny prístup Banskej Bystrice môže byť motivujúcim príkladom aj pre iné mestá a obce, ktoré majú záujem podieľať sa na správnom nakladaní, nie len s elektroodpadom a minimalizovať nepriaznivé vplyvy nesprávnej likvidácie na životné prostredie.

Jozef Neupauer
Špecialista oddelenia obchodu a marketingu
ASEKOL SK s.r.o.