Aktuality

Už o pár dní nás čaká Banskobystrická plavecká 24-hodinovka

DSC_0233

Obdobie medzi sviatkami v meste pod Urpínom tradične patrí Banskobystrickej plaveckej 24-hodinovke. V poradí 23. ročník zaplní priestory plavárne na Štiavničkách od piatka, 27. decembra od 12:00 hod. až do soboty, 28. decembra do 12:00 hod.

Tento plavecký maratón je jedným z najväčších podujatí svojho druhu na Slovensku. Jeho cieľom je propagovať plávanie ako súčasť zdravého životného štýlu. Minulý rok odplávalo symbolických 100 metrov rekordných 1910 plavcov a služby modernej krytej plavárne  za 24 hodín využilo takmer 3300 návštevníkov.

„Športové podujatia sú u Banskobystričanov veľmi obľúbené a som rád, že práve 24-hodinovka si v našom meste vytvorila tradíciu. Pre mnohých je to súčasť sviatkov a na plavárni je vždy príjemná atmosféra. Všetkých pravidelných účastníkov opäť srdečne pozývam a verím, že sa k nám pridajú aj nováčikovia,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Aj tento rok čaká na všetkých účastníkov diplom a malý darček od mesta Banská Bystrica. Po skončení podujatia  budú vyhodnotení najrýchlejší, najstarší a najmladší plavec, ktorí získajú vecnú cenu.

Súčasťou tohtoročnej edície bude aj 24-hodinovka juniorských diaľkoplavcov, ktorí sa pokúsia vytvoriť nový slovenský rekord.

„Po dvojročnej pauze sa opäť športoví plavci zúčastnia na Banskobystrickej plaveckej 24-hodinovke, no po prvý raz ako štafeta juniorských diaľkoplavcov. Tím má 19 členov z plaveckých klubov z celého Slovenska, pričom najmladšia plavkyňa má iba 12 rokov a dvaja najstarší majú 18. Výzvou je rekord podujatia z roku 1999, keď 16-členný tím zaplával 110,240 km,“ hovorí miroslava Dubčáková zo slovenskej plaveckej federácie.

V štafete odpláva aj účastníčka tohtoročných Majstrovstiev sveta v diaľkovom plávaní z Gwangju, účastníci Majstrovstiev Európy juniorov v diaľkovom plávaní z Račíc, niekoľkonásobní majstri Slovenska v rôznych disciplínach či výhercovia Slovenského pohára v diaľkovom plávaní. Veríme, že mladí diaľkoplavci predvedú spojenie  tohto  krásneho  športu na rekreačnej aj profesionálnej úrovni a budú motiváciou pre účastníkov podujatia. Tešíme sa na Vás.

 

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora