Aktuality

Tohtoročný Radvanský jarmok bude v znamení zvonov

Miroslav Kováč

September v meste pod Urpínom je vždy plný hudby, tanca, tradícií, remesiel, ale aj dobrého jedla. Jedno z najočakávanejších podujatí – Radvanský jarmok, sa uskutoční od 6. do 8. septembra. Po modrotlači a drotárstve sa tento rok môžu Banskobystričania i návštevníci tešiť na  zvony vo všetkých podobách.

V roku 2011 bolo do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska spolu s Radvanským jarmokom zapísané aj Tradičné ručné zvonenie na zvony a funkcia zvonárov na Slovensku. Preto sme sa rozhodli venovať tohtoročný jarmok zvonom, ich výrobe, ale aj ručnému zvoneniu.

Zvony, ako hudobné a súčasne aj kultové nástroje, slúžia od archaických čias na zvolávanie ľudí na bohoslužby, oznamovali čas, úmrtie, príchod vzácnych hostí, ohlasovali nebezpečenstvo, požiar, povodeň a mnohé iné príležitosti, ktoré sa dotýkali života ľudí,“ hovorí Lýdia Baranová, vedúca Robotníckeho domu.

Neodmysliteľnou súčasťou sú vždy remeslá

Na tohtoročnom jarmoku sa opäť predstaví približne tristo remeselníkov nielen zo Slovenska a Česka, ale aj z Poľska, Maďarska, Srbska, Rumunska a Ruska. Veľkú pozornosť si zaslúžia najmä “starí majstri remesla“, ktorých nájdete v priestore pred Barbakanom.  Prezentovať budú výrobky vychádzajúce z pastierskych tradícií ako fujary, píšťaly, črpáky a iný bačovský riad,  kožené výrobky, keramiku, drotárstvo a chýbať nebudú ani tokári či debnári a kováči.

Svoje ľudovo-umelecké majstrovstvo predvedú aj výšivkárky, výrobkyne paličkovanej čipky, šperkárky, bylinkárky a krasličiarky. Z novších remesiel upúta pozornosť návštevníkov predaj ručne robených pohľadníc či poštových schránok.

„Som rád, že Radvanský jarmok nestráca svoje čaro, ktoré sa spája s tradíciami ako sú folklór či remeslá. Na svoje si prídu dospelí, ale aj deti, ktoré už nemajú toľko možností vidieť remeselníkov pri práci, ako mali kedysi ich starí rodičia. Náš jarmok nie je len o dobrej hudbe, tanci, jedle a pití, ale aj o čase strávenom s rodinou a priateľmi. Všetkých Banskobystričanov i návštevníkov mesta pod Urpínom naň srdečne pozývam a verím, že si všetci prídu na svoje,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Aký bude program?

Kultúrny program sa bude odohrávať už tradične na dvoch pódiách, a to na Námestí SNP a pri Barbakane. Na otvorení piatkového programu zaznejú zvony, ktoré ohlásia začiatok programu. Následne krátkym filmom priblížime divákom rôzne formy zvonov a zvonenia – cez zvonkohru, malé zvončeky, salašnícke zvony až po veľké kostolné katedrálne zvony.

Zaujímavosťou a novinkou piatkového večera bude nevšedné stvárnenie života a diela jedného z najväčších uhorských zlatníkov 19. storočia Samuela Libaya. Na nádvorí radnice vystavíme repliky drevených hutníckych strojov.

„Patria medzi jediné repliky tohto typu strojov na Slovensku.  Postupne ich vyrábame každoročne priamo na Radvanskom jarmoku,“ priblížila Lýdia Baranová.

V radnici si budete môcť pozrieť výstavu zvonov a spiežovcov zo súkromnej zbierky folkloristu Mikuláša Gigaca zo Šumiaca. Zvonkohry i zvonce rozmanitých tvarov, veľkostí a zvukov budú pre návštevníkov sprístupnené od 3. do  16. septembra.

Medzi ďalšie zaujímavé aktivity budú patriť populárne tvorivé dielne. Počas jarmočných dní si budú môcť na nádvorí deti aj dospelí preveriť svoju zručnosť v hrnčiarskej a textilnej dielni či skúsiť plstenie a maľbu na sklo.

Priestor pri Barbakane bude tradične zameraný na prezentáciu ľudových remesiel a dominantou bude verejná ukážka zvonolejárskeho remesla. V piatok sa na pódiu návštevníci jarmoku dozvedia zaujímavosti o výrobe a histórii zvonov a ručného zvonenia a dokonca si budú môcť vypočuť aj hru na zvoncoch.

Tešiť sa môžete aj na gazdovský kút, ktorého cieľom je sprostredkovať návštevníkom prípravu rôznych tradičných jedál. Vlani to boli horehronské guľky, tento rok to budú horehronské prekladance. Súčasťou gazdovského kúta sú aj tvorivé dielne, kde si môžu deti aj dospelí vyrobiť tradičnú varešku.

Sobota bude určená opäť deťom a bábkovým divadlám. S interaktívnym programom a divadelným predstavením sa odprezentuje banskobystrické Divadlo pod Balkónom, ale aj ďalšie hosťujúce divadlá Teatro Neline a Ján Gontko s jeho Tyjátrom.

Nebudú chýbať banícke tradície a zvyky, s ktorými sa v sobotu predstaví Banícka dychovka z nášho partnerského mesta Šalgotarján. Nedeľa bude patriť Šajbianskym pršťokom, teda heligonkárovi Mariánovi Kováčovi a uvedeniu jeho nového albumu s názvom Keď si ja zaspievam. Nedeľný program pri Barbakane uzavrie rómske zoskupenie Romano Jilo – Cigánske srdce.

Kedy môžete navštíviť trhy počas jarmoku?

Predajná doba stánkov s remeslami bude v piatok, 6. septembra od 10:00 hod. do 20:00 hod., v sobotu, 7. septembra od 9:00 hod. do 20.00 hod. a v nedeľu, 8. septembra od 9:00 hod. do 16:00 hod.

Aj tento rok sa návštevníci Radvanského jarmoku môžu tešiť na tradičné jedlá. Rôzne špeciality budú všetkým k dispozícii už vo štvrtok, 5. septembra od 14:00 hod. do 02:00 hod. V piatok a sobotu, 6. – 7. septembra od 9:00 hod. do 02:00 hod. a v nedeľu, 8. septembra do 16:00 hod.

Zábavné parky s kolotočmi budú aj tento rok otvorené od štvrtka do nedele, v čase od 9:00 hod. do 24:00 hod. s hudobnou produkciou do 22:00 hod.

Pozor na dopravné obmedzenia

Nakoľko nás čaká jedno z najväčších banskobystrických podujatí, ani tento rok sa nevyhneme úplným uzáverám či zobojsmerneniu niektorých ulíc. Žiadame preto všetkých návštevníkov Radvanského jarmoku, aby si všímali značky a rešpektovali ich. Taktiež je potrebné pripraviť sa na vylúčenie parkovania taxislužieb na parkovacích miestach na Vajanského námestí (na parkovisku) a v Kapitulskej ulici pod Nám. SNP v dňoch 5. – 8. septembra. Taxislužby budú parkovať na moste cez potok Bystrička (pri križovatke s ul. J. Kráľa) a v Kapitulskej ulici pri budove SSE. Dočasné parkoviská taxislužby budú označené prenosným dopravným značením.

Úplné uzávery

  • Parkovisko pod Pamätníkom SNP na Štefánikovom nábreží

od 2. septembra od 19:00 hod. do 9. septembra do 20:00 hod.

  • Hronské predmestie – (od križovatky s cestou II/591 a odbočenie z cesty I/66“)

od 2. septembra od 19:00 hod. do 9. septembra do 20:00 hod.

  • Príjazdová cesta pod Baštou

od 5. septembra od 06:00 hod. do 9. septembra do 06:00 hod.

  • Vajanského námestie od križovatky s ulicou J. Kráľa

od 5. septembra od 06:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

  • Vajanského námestie od ulice M. Rázusa (od objektu Matice Slovenskej) tak, aby obslužná komunikácia pre zásobovanie prevádzok v zadných traktoch Dolnej ul. bola prejazdná

od 5. septembra od 06:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

  • Vajanského námestie od Kuzmányho ulice

od 5. septembra od 06:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

  • Národná ulica od križovatky s Kuzmányho ulicou po Nám. SNP

od 5. septembra od 19:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

  • Kapitulská ulica od križovatky J. Cikkera po Nám. SNP

od 5. septembra od 19:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

  • Parkovisko na Nám. slobody za Domom kultúry

od 5. septembra od 19:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

  • Bakossova ulica

od 6. septembra od 06:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod., pričom občanom s trvalým pobytom bude vjazd povolený bez obmedzenia

  • Parkovisko Mičinská cesta (bývalá dočasná autobusová stanica)
  1. septembra

 

 Zobojsmernenie ulíc

  • Kuzmányho ulica od Vajanského námestia po Národnú ulicu

od 5. septembra od 6:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod. V zmysle prenosného dopravného značenia bude obmedzene povolený vjazd a pozdĺžne státie motorových vozidiel.

  • Bakossova ul. od č. 24 po Nám. Š. Moysesa č. 16

od 6. septembra od 6:00 hod. do 8. septembra do 19:00 hod.

Odporúčame návštevníkom Radvanského jarmoku využiť mestskú hromadnú dopravu. V prípade potreby dopravcovia zabezpečia posilnenie spojov.

 

 Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora

 

Galéria