Aktuality

Banskobystrické Vianoce 2018

DSC_0916

Jedny z najkrajších sviatkov v roku sú už predo dvermi. Tohtoročné Banskobystrické Vianoce ponúknu obyvateľom i návštevníkom tradície, ale aj niekoľko noviniek. Banskobystričania sa opäť môžu tešiť na zaujímavý program, stánky s občerstvením či remeselným a doplnkovým sortimentom. Chýbať nebude ani tradičná ozdoba námestia v podobe vianočného stromčeka.

Súčasťou Vianoc v našom meste sú tradičné vianočné trhy, ktoré sa začnú už 29. novembra 2018 a potrvajú do 2. januára 2019. Stánky s občerstvením budú otvorené denne od 11:00 hod. do 23:45 hod. Návštevníci si budú môcť pochutnať na tradičných dobrotách i nápojoch. V období od 6. do 21. decembra 2018 pribudnú na námestí aj stánky s vianočným sortimentom. V ponuke bude veľký výber keramiky, výrobkov z dreva, kože, kovu, šperkov, dekorácií či iných tematických predmetov. K dispozícii budú denne v čase od 9:00 hod. do 20:00 hod.

V týchto dňoch inštalujeme vianočnú výzdobu na námestí a už budúci týždeň v utorok, 27. novembra 2018 pribudne aj vianočný stromček. Jeho rozsvietenie sa už tradične spája s obľúbeným podujatím pre deti – s Mikulášom. Tento rok ho privítame vo štvrtok, 6. decembra 2018 o 17:00 hod. Najmenší sa tak môžu tešiť na rozprávku či na koncert Martina Haricha. Mikuláš a jeho dvaja pomocníci sú zvedaví na šikovné deti, ktoré odmenia aj sladkým prekvapením. Na záver spoločne rozsvietime vianočný stromček.

Novinky na radnici i na námestí

V priestoroch banskobystrickej radnice pribudne zaujímavá expozícia – Vianočná izba, ktorá je zameraná na tradície. Záujemcovia si ju môžu prísť pozrieť od 18. decembra 2018 do 5. januára 2019. „Chceme poukázať na to, ako najväčšie a najkrajšie kresťanské sviatky v roku oslavovali naši predkovia. Tento rok sa zameriame na Horehronie a v budúcnosti budeme pokračovať inými regiónmi, aby sme ľuďom priblížili rôzne tradície,“ hovorí Lýdia Baranová, vedúca referátu Robotnícky dom. Vianočná izba ponúkne návštevníkom 3D pohľad na tradičnú sviatočnú večeru v horehronskej rodine. Súčasťou bude aj tabuľa so zvykmi či vianočný stromček bez novodobých ozdôb.

Druhou novinkou je lokálne ozvučenie námestia koledami. „Vianoce majú v sebe neskutočné čaro a naše trhy ho ešte umocňujú.  Vytvárajú v meste jedinečnú atmosféru, a preto som rád, že sa nám podarilo opraviť reproduktory na stĺpoch a zdigitalizovať systém. Vďaka tomuto kroku sa nám podarí zabezpečiť jednotnú hudobnú produkciu. Po minulé roky v každom stánku hrala iná hudba, teraz sa námestím budú šíriť vianočné koledy,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Program pre všetkých

Banskobystrické Vianoce ožijú na Námestí SNP, v Robotníckom dome, v banskobystrických kostoloch, ale aj v domovoch dôchodcov a v Detskej fakultnej nemocnici. Nezabudli sme ani na detské onkologické oddelenie v Rooseweltovej nemocnici, kde pacientom smutné dni spríjemní divadelné predstavenie. Vianočný program sme pripravili aj pre viaceré domovy sociálnych služieb v pôsobnosti mesta a mikulášsky program si vychutnajú aj deti z organizácie PONS.  Nebudú chýbať tradičné ľudové zvykoslovia v podaní banskobystrických folklórnych súborov, piesne Franka Sinatru v podaní speváka Luda Kuruca či bábkové divadlo Nesiem vám novinu Teatra Neline. Atmosféru Vianoc, ako každý rok, priblíži  aj Živý Betlehem z repertoáru Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova.

Nezabúdame na zvyky

Zvyky a tradície neodmysliteľne patria k Vianociam. Vlani sme si pripomenuli sviatok svätej Barbory. Tento rok sa budeme venovať menu Lucia, ktoré sa spája so „stridžími“ dňami. V minulosti bolo zvykom, že dievčatá a ženy boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a metličkou alebo husími perami vymetali kúty izieb, aby ich očistili od zlých síl. V Banskej Bystrici sa o to postará FS Urpín a DFS Radosť. K pochôdzke s lampášmi sa môžete pripojiť vo štvrtok, 13. decembra 2018 o 16:00 hod. Začíname v Dolnej ulici. Nezabudnite si priniesť aj lampáše, aby ste si posvietili na všetky kúty, ktoré budú vymetať.

Sme vždy za dobrú vec

Tradičné charitatívne podujatie Primátorský punč sa uskutoční aj tento rok. Odštartuje na Námestí SNP v pondelok, 17. decembra 2018 o 16.00 hod. Na svoje si opäť prídu aj zberatelia, pre ktorých sme pripravili ďalšie tematické hrnčeky. Tie si môžete zakúpiť priamo v stánku spolu s punčom či čajom. Výťažok tento rok poputuje do rúk neziskovej organizácie Dom matky Terezy. Činnosť domova je orientovaná na zámer vytvárať dôstojné  podmienky pre život zdravotne postihnutého človeka a jeho integráciu  do spoločnosti. V niektorých prípadoch ide aj o prípravu klientov na  samostatný život v chránených bývaniach.  Financie budú využité na podporu aktivít pre klientov v keramických, tkáčskych a drevárskych dielňach, v ktorých cibria manuálne zručnosti a zároveň tvoria hodnoty pre potešenie seba i druhých.

„Som rád, že každoročne sa pri našom stánku pred radnicou zastavia ľudia, ktorí sú ochotní prispieť na dobrú vec. Tento rok sme nemysleli len na pomoc druhým, ale aj na životné prostredie, a preto okrem keramických hrnčekov budeme používať aj kompostovateľný riad. Všetkých Banskobystričanov srdečne pozývam, aby v pondelok pred Vianocami prišli a strávili s nami príjemný podvečer. Teším sa na Vás,“ dodal primátor Ján Nosko.

Mesto Banská Bystrica chce minimalizovať odpad a maximalizovať jeho využitie. Prvé opatrenia zavádzame skúšobne už tento rok a v budúcnosti plánujeme pokračovať v prísnejšom režime. Počas tohtoročných trhov je každý prevádzkovateľ stánku s občerstvením povinný obmedziť,  resp. úplne vylúčiť  používanie plastových riadov. Ako náhradu odporúčame kompostovateľný riad alebo riad určený na opakované použite.

V meste pod Urpínom budú aj tento rok dva ohňostroje

Pre tých, čo sa aj tento rok tešia na oslavy Silvestra sme pripravili koncert skupiny Nocadeň so začiatkom o 23:00 hod. a po polnoci zahrá banskobystrická kapela Marlett. Pripravený je aj Novoročný ohňostroj, ktorý odštartuje pop muzikálové a pop operné trio TRJOF a ženské husľové trio XPLOSION.

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora

 

Galéria