Podujatia

Hiadlovský Krumplovník 2019 – 20. ročník

potato-fritter-3852022_960_720

Obecná slávnosť, ktorú organizujú v druhej polovici septembra poslanci OcZ v spolupráci so starostom obce, dobrovoľníkmi obce a sponzormi, kde sa stretnú rodáci aj nerodáci obce. Pečie sa Krumplovník, ľudia si na ňom majú možnosť pochutiť, zároveň prebieha súťaž o najchutnejší Krumplovník, ktorý vyhlási porota každoročne zriadená za týmto účelom a pri bohatom sprievodnom programe sa všetci zabávajú až do rána. Tradícia začala v roku 2005 ako ohlas na zachovanie tradícií v obci.

Krumlovník
Už naši prastarí otcovia a mamy pripravovali toto výborné jedlo zo zemiakov a múky. Vtedy to bolo jedlo na prežitie, teraz pochúťka, za ktorou sa po nedeľnom obede len tak zapráši. Jedlo nenáročné na suroviny a jedlo ktorým dokázali zasýtiť nielen seba ale aj svoje rodiny. V podstate je to cesto z nahrubo postrúhaného zemiaku, zmiešané s múkou, soľou, rascou a trochou mlieka, ktoré sa dá na hrúbku cca 1 cm na vymastený plech a v rúre sa do chrumkava upečie. Presnú receptúru sa nikdy nedozvieme, ale vekom si ho každá Hiadlovská rodina prispôsobila na svoj obraz a nech je súčasťou cesta čokoľvek (škvarky, slaninka, vajce, kyslá kapusta), dovolím si tvrdiť, že lepšiu pochúťku nemá nikto na Slovensku. Ten kto porovnáva Krumplovník – jedinečné Hiadlovské jedlo s haruľou nevie o čom hovorí a ja len odporúčam našu špecialitu na dňoch obce ochutnať.

Recept na jeden plech:
8 zemiakov
1 vajce
1 čaj. lyžička soli
trochu rasce
3 pol. lyžice polohrubej múky
3 pol. lyžice hladkej múky

Zemiaky nastrúhať na hrubšom strúhadle. Zmiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozložíme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňoch do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatiskú farbu, potrieme krumplovník jemnou vrstrov masla alebo oleja.

Viac info na:
https://www.folklorfest.sk/9272-hiadlovsky-krumplovnik-2019-20-rocnik/, http://www.hiadel.sk/tradicie/hiadlovsky-krumplovnik.html

Informácie