Aktuality

Úprava bežkárskych tratí v okolí Banskej Bystrice bola ukončená

Upravená bežkárska trať

V Kremnických vrchoch sa Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) starali o šesť tratí s celkovou dĺžkou 45 km. Upravované boli najmä pred víkendom, počas sviatkov a prázdnin. V Starohorských vrchoch zamestnanci príspevkovej organizácie spravujúcej majetok mesta Banská Bystrica upravovali dve trate s dĺžkou 23 km. Vo Veľkej Fatre zo sedla Malý Šturec po napojenie na cestu vedúcu k hotelu Kráľova Studňa sa počas zimných mesiacov starali o 6,5 km dlhú trať. V týchto dňoch, po takmer troch mesiacoch, ukončili ich zimnú úpravu. Sezóna trvala necelých 100 dní. V posledných rokoch patrila k tým priemerným. Prírodný sneh napadol, no mestský okruh sa zasnežiť nepodarilo.

Pracovníci ZAaRES-u vyšli s technikou do terénu prvýkrát 11. decembra 2022 na Šachtičkách. Poslednú úpravu zrealizovali 19. marca 2023 v Kremnických vrchoch. Zima bola vcelku bohatá na sneh, hoci na prelome rokov si dala na tri týždne prestávku. Napriek tomu ratraky a skútre najazdili počas zimy, pri úprave tratí, približne dvetisíc kilometrov.

Najviac sa trate upravovali už tradične v Kremnických vrchoch. Ratrak tu počas 28 dní najazdil vyše 1 100 kilometrov. Trate boli v priemere upravované každé tri dni. V Starohorských vrchoch na trase Šachtičky – Donovaly sme trate upravovali 25 krát a ratraky so skútrom tu nabehali viac ako 700 kilometrov. Vo Veľkej Fatre zo sedla Malý Šturec sa urobila úprava skútrom len raz, nakoľko výdatná porcia nového snehu, počas tohtoročného januára, znemožnila bezpečný prejazd techniky týmto úsekom,“ povedal Ivan Šabo, riaditeľ ZAaRES-u .

Bežkárske trate v okolí Kremnických vrchov si vyskúšal aj hudobník a spevák Ondrej Kandráč. V období jarných prázdnin vyrazil s rodinkou na bežky v okolí Banskej Bystrice. „Na tratiach bola hebká perina. Ďakujem za parádny športový zážitok. Máte vynikajúce trate a nádherné výhľady. Do skorého videnia, Bystričania,“ napísal na sociálnej sieti slovenský folklorista.

Tento rok sa prvýkrát nepodarilo pre mimoriadne teplé počasie zasnežiť obľúbený okruh okolo jazera na plážovom kúpalisku. Zasnežovanie sa síce spustilo už 13. decembra minulého roka, následne však prišlo takmer mesiac trvajúce oteplenie, po ktorého skončení by už výroba technického snehu nebola efektívna.

Napriek tomu verím, že obyvatelia aj návštevníci Banskej Bystrice si prišli na svoje a boli s úpravou bežkárskych tratí spokojní, aj keď v meste nám to tento rok prekazilo počasie. Latku sme v posledných rokoch nastavili vysoko a určite chceme v tomto trende pokračovať aj v ďalšom období. Denná návštevnosť počas tohtoročnej sezóny presahovala aj 1 000 ľudí, ktorí vyrazili na bežky. Náklady spojené s úpravou tratí počas sezóny z roka na rok stúpajú. Na ich pokrytí sa vo veľkej miere podieľa mesto a asi desatinou aj samosprávny kraj. Som presvedčený, že spoločným úsilím nájdeme aj do budúcna financie na podporu bežeckého lyžovania, ako aj na postupnú obnovu techniky. Je najvyšší čas zakúpiť nový ratrak. Ten pôvodný totiž ukončil svoju 19. sezónu,“ skonštatoval Martin Majling, druhý zástupca primátora mesta.

Prehľad počtu úprav jednotlivých tratí v sezóne 2022/2023:

Králiky – Skalka                                                21

Králiky – Hostinec                                           20

Tajovská zvážnica (po Bandošku)                 17

Králiky – Kordícka zvážnica – Kordíky          16

Bežecký štadión Králiky                                  14

Malachovská zvážnica                                      9

Šachtičky – Donovaly                                      22

Okruh okolo Jelenskej skaly                            6

Malý Šturec – Túfna                                          1

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria