Aktuality

Na území mesta je vyhlásený, v súvislosti s prívalovým dažďom, 3. stupeň povodňovej aktivity

Prívalový dážď v Banskej Bystrici

Dnes, 24. mája 2023 zasiahol v poobedných hodinách, zhruba v čase medzi 15:30 a 16:15 h., Banskú Bystricu silný dážď. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu v Radvani dosiahli zrážky nadpriemerné množstvo – od 27 do 29 mm za hodinu. Na území mesta došlo k zatopeniu viacerých ulíc, ale aj objektov. Ide napríklad o Mestský mládežnícky štadión Kráľová – Radvaň, kde bola zatopená šatňa. Samospráva momentálne situáciu monitoruje a následne bude rátať škody.

Vzhľadom na hlásené záplavy zvolal primátor mesta Ján Nosko v priebehu dňa na mestskom úrade krízový štáb, kde bol od 16:00 h. vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Zúčastnili sa na ňom zamestnanci MsÚ v Banskej Bystrici i náčelník mestskej polície. Kontaktovaný bol tiež Hasičský a záchranný zbor, Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, Slovenský vodohospodársky podnik, ktoré oznámili, že aj napriek extrémnemu množstvu zrážok je hladina Hrona nízka a klapky sú v poriadku. Kanalizačné vpuste nestíhali odvádzať silný dážď.

Aktuálne sú v teréne, pripravení odstraňovať následky, dobrovoľní hasiči, Hasičský a záchranársky zbor, zamestnanci mesta, ale aj príslušníci mestskej polície. Zmluvný partner mesta, MIS – Milan Smädo – údržby ciest a komunikácií, sa postará o vyčistenie ciest a kontrolu kanalizačných vpustí. V najbližších hodinách budeme situáciu intenzívne monitorovať a postupne zbierať dokumentáciu o spôsobených škodách. Všetkým zložkám ďakujeme za nasadenie.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora