Aktuality

Mesto vyhlasuje súťaž na znelku Banskobystrickej hudobnej jari

Súťaž na znelku BBHJ

Jeden z najstarších festivalov klasickej hudby na Slovensku má v meste pod Urpínom dlhoročnú tradíciu. Organizátori sa každoročne snažia prinášať novinky. Zaujímavosťou vlaňajšieho ročníka bolo predstavenie nového loga, ktorého autorom je Martin Bízik, absolvent Ateliéru digitálnych médií na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Ambíciou je, aby podujatie malo aj znelku. Samospráva v týchto dňoch preto vyhlásila autorskú súťaž na hudobné dielo. Meno víťaza spoznáme v marci budúceho roka.  

Banskobystrická hudobná jar každoročne prináša skvosty klasikov v podaní domácich i zahraničných umelcov a súborov. V poradí už 63. ročník festivalu pripravia organizátori v marci a apríli 2024. Pred každým koncertom počas trvania festivalu a pri jeho prezentácii má zaznieť historicky prvá znelka podujatia.

Po logu, ktoré sme predstavili minulý rok, by tak mohol mať festival aj svoju vlastnú znelku. Aj preto sme sa rozhodli vypísať autorskú súťaž. Prihlásiť sa môže každá hudobne vzdelaná fyzická osoba, ako jednotlivec alebo ako spoluautor. Každý súťažiaci má možnosť zaslať maximálne jednu znelku. V prípade spoluautorov, títo sa do súťaže prihlasujú jednou spoločnou prihláškou,“ uviedla Lýdia Baranová, vedúca Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Znelka má spĺňať základnú charakteristiku hudobnej formy v trvaní 30 až 60 sekúnd a musí byť originálnym autorským dielom súťažiaceho či súťažiacich. Odzrkadľovať by mala filozofiu festivalu, a to prezentovať verejnosti odkaz dedičstva klasickej hudby. Uzávierka súťaže je do 15. februára 2024. Podklady zaslané po tomto termíne už nebudú do súťaže zaradené. Súťažiaci môže v prihláške uviesť informácie o svojej doterajšej umeleckej prezentácii. Vítaný je aj krátky opis znelky, vrátane jej ideového zámeru.

Súťažiaci doručí znelku spolu s prihláškou a všetkými dokumentmi uvedenými v podmienkach súťaže e-mailom na adresu bbhj@banskabystrica.sk , a zároveň buď poštou na adresu mesta, osobne do podateľne alebo do elektronickej schránky mesta. Demo nahrávka znelky musí byť vo formáte wav alebo mp3 zaslaná na CD alebo usb flash disku. Taktiež je potrebné pripojiť aj jej notový zápis vo forme partitúry,“ povedala Katarína Hulinová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Súťaž na znelku Hudobnej jari

Súťaž vyhodnotí trojčlenná odborná porota do 28. februára 2024. Jej členovia budú jednotlivé súťažné nahrávky hodnotiť anonymným spôsobom a následne odporučia víťaza na znelku Banskobystrickej hudobnej jari. Výsledky budú zverejnené na webe mesta www.banskabystrica.sk a v Radničných novinách. Víťaz súťaže získa odmenu vo výške 500 eur.

Budem rád, ak jedno z najstarších podujatí, ktoré v Banskej Bystrici organizujeme, bude mať nielen svoje logo, ale aj znelku. Myslím, že si ju právom zaslúži. Verím, že sa nájdu talentovaní tvorcovia, ktorí nám pošlú zaujímavé melódie, a my si budeme mať možnosť vybrať tú najlepšiu, symbolizujúcu Banskobystrickú hudobnú jar,“ skonštatoval primátor Ján Nosko.

Bližšie informácie o autorskej súťaži na znelku festivalu je možné získať na telefónnom čísle 0917 505 975 alebo na e-mailovej adrese bbhj@banskabystrica.sk.

Všetky súťažné podklady sú zverejnené na webovej stránke https://www.banskabystrica.sk/zivot-v-meste/kultura/znelka-festivalu-bbhj.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora