Aktuality

Kto dá Námestiu slobody novú tvár? Víťaza spoznáme v novembri tohto roka

Námestie slobody

V stredu, 12. júla 2023 sa v Banskej Bystrici uskutočnila úvodná konferencia súťažného dialógu ku komplexnej revitalizácii Námestia slobody. Išlo o stretnutie vedenia i zástupcov mesta, komisie, expertov či pozvanej odbornej verejnosti spoločne s členmi štyroch tímov. Tí postúpili v urbanisticko-architektonicko-krajinárskej súťaži, ktorú samospráva vyhlásila v apríli tohto roka, do ďalšej fázy. Oficiálne sa tak začala druhá etapa súťaže, smerujúca k jasnej vízii toho, ako bude v budúcnosti vyzerať druhé najväčšie banskobystrické námestie.

Po privítaní a úvodnom slove k súťaži, zhrnutiu zadania a očakávaní súťažných návrhov, sa uskutočnila séria prezentácií s rôznorodým tematickým zameraním. Išlo o vodné stavby, vývoj územia, ochranu pamiatok a pamiatkových hodnôt či výtvarné diela vo verejnom priestore. Súčasťou programu bola aj komentovaná obhliadka s voľnou diskusiou k jednotlivým častiam územia, ktoré tvoria Pamätník SNP a kompozičná urbanistická os, priestory zastávok MHD, podstavec sochy V. I. Lenina i Dom kultúry.

Úvod konferencie za účasti primátora Jána Noska
Úvod konferencie za účasti primátora Jána Noska

„Dom kultúry vnímajú návštevníci ako stavbu s výnimočnými a nadčasovými kvalitami, preto bola miera jeho znovuoživenia a zapojenia do priestoru námestia jednou z hlavných tém diskusie. Taktiež sa riešil komplex problémov územia a z nich vyvstávajúcich otázok, odľahčenie priestoru od parkovania, ako aj hľadanie identity priestoru,“ hovorí Martin Pavelek, architekt mesta a člen komisie.

Postupujúce tímy, ktorými sú skupina dodávateľov Tři.Čtrnáct architekti s.r.o. a Atelier RAW s.r.o., LOCVS, s.r.o., skupina dodávateľov Till Rehwaldt a momentura s.r.o. a BETWEEN s.r.o. majú možnosť posielať otázky a námety na úpravu zadania či požiadaviek na koncept do 19. júla 2023. Svoje návrhy budú prezentovať na ďalšom pracovnom stretnutí, ktoré sa uskutoční 20. septembra.

 „Ďalším krokom bude vyhodnotenie požiadaviek a zapracovanie úprav predmetných častí Zadania, na ktoré má medzinárodná komisia čas do 26. júla tohto roka. Tá je zložená z renomovaných architektov z Talianska, Slovenska a Českej republiky,“ dopĺňa Branislav Šarmír, sekretár súťažného dialógu Námestie slobody v Banskej Bystrici.

Komentovaná prehliadka v teréne
Komentovaná prehliadka v teréne

„Som rád, že na konferencii v našom meste sa stretli prestížni odborníci z rôznych kútov Slovenska či dokonca zahraničia. Ide o priestor, ktorý má z pohľadu samosprávy, odborníkov, ale aj obyvateľov veľký potenciál, preto ma teší, že sa po rokoch pohli ľady a budúcnosť tohto územia je bližšie k realite. V súčasnosti nám práve aktuálne prebiehajúca výstavba parkovacieho domu pri mestskom úrade do veľkej miery otvára možnosti a uvoľňuje ruky uchopiť celú lokalitu Námestia slobody, ktoré je dnes plochou, patriacou predovšetkým motorovým vozidlám. Naším cieľom je preto zásadným spôsobom zmeniť vizuál Námestia slobody a po rokoch ho prinavrátiť ľuďom. Myslím, že aj vďaka fundovaným odborníkom sme na najlepšej ceste,“ uzatvára primátor Ján Nosko.

Všetci účastníci úvodnej konferencie
Všetci účastníci úvodnej konferencie

Viac informácií o súťažnom dialógu Námestia slobody v Banskej Bystrici nájdete na webovej stránke mesta: https://www.banskabystrica.sk/namestieslobody.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora