Aktuality

Ďalšiemu banskobystrickému strašiaku je koniec, v jame pri mestskom úrade sa začalo s dlho očakávanou výstavbou parkovacieho domu

Jama pri MsÚ

Jama pri mestskom úrade, Dom kultúry či budova bývalého TESCA v Radvani sú objekty, ktoré sa ocitli v rukách súkromných vlastníkov a dosah samosprávy na ich stav bol obmedzený. Vedenie mesta však s nimi dlhodobo a intenzívne komunikuje, pričom spoločne hľadajú riešenia pre ich revitalizáciu. V prípade jamy pri mestskom úrade bude po dlhých rokoch zanedbaný pozemok na Námestí slobody čoskoro minulosťou. Vznikne tu garážový dom pre 221 automobilov s piatimi nadzemnými podlažiami. Súčasťou bude tiež lekáreň, zubná klinika, kaviareň, potraviny či toalety pre verejnosť.

Investorom výstavby parkovacieho domu je spoločnosť VIG Offices, s.r.o., ktorá patrí do portfólia významného finančného domu poisťovne Kooperativa. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť HORNEX, a. s. Bratislava, s ktorou bola v apríli 2023 podpísaná zmluva o dielo.

„Jeden z predchádzajúcich vlastníkov pozemku chcel v tomto priestore stavať bytový dom, ktorý by nielenže nevyriešil problém s parkovaním, ale naopak, ešte by ho prehĺbil. Jeho požiadavku sme, prirodzene, odmietli. Som rád, že po rokoch sa konečne našiel investor, ktorý pošle do zabudnutia ďalšieho mestského strašiaka a zároveň zrealizuje projekt, ktorý pomôže vyriešiť problémy s parkovaním. Znamená to, že ostatné plochy v tejto lokalite, ktoré dnes doslova okupujú parkujúce automobily, budeme môcť premeniť na kvalitné verejné priestory určené pre ľudí, a vytvoriť tak skutočné námestie. Je to prvý, avšak veľmi dôležitý krok k tomu, aby sme pristúpili ku komplexnej revitalizácii Námestia slobody, na ktorú sme vyhlásili v apríli tohto roka medzinárodnú urbanisticko-krajinársku súťaž. Jej výsledky, a teda víťazný návrh by sme mali poznať ešte v priebehu tohto roka,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V máji tohto roka získal parkovací dom právoplatné stavebné povolenie, čo znamená, že na stavenisku sa začali prvé práce. Výsledkom bude moderná budova, postavená v súlade so štandardami energetickej efektívnosti a s využitím zelených technológií. Až 221 parkovacích miest doplní autoumyváreň a nabíjacie stanice pre elektromobily na každom poschodí, aj v exteriéri. Súčasťou plánov je tiež vytvorenie zelených plôch v rámci strechy a umiestnenie fotovoltických panelov, ktoré budú zdrojom energie primárne pre prevádzku garážovej časti objektu. Zásobovanie teplom v budove bude riešené teplovodnou prípojkou z centrálneho zdroja tepla – miestnej teplárne. Nová budova ponúkne pre obyvateľov a návštevníkov mesta tiež moderné obchodno-administratívne priestory. V objekte sa bude nachádzať nová predajňa potravín s rozlohou 500 m², kaviareň, toalety pre verejnosť, lekáreň, špičková zubná klinika a tiež nová pobočka poisťovne KOOPERATIVA.

„Výstavba garážového domu je pre našu spoločnosť rovnako zaujímavá investícia, ako všetky ostatné developerské projekty nájomného bývania, ktoré poisťovňa Kooperativa realizovala, resp. aktuálne pripravuje. Rovnako, ako nájomné byty s pridanou hodnotou a modernými službami, aj garážový dom prinesie obyvateľom Banskej Bystrice zvýšený komfort života a udržateľné riešenie dlhodobého problému v centre mesta,“ vysvetľuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ  poisťovne KOOPERATIVA Vladimír Bakeš. 

Jama pri mestskom úrade bola jedna z tém, ktorá dlhodobo trápila verejnosť. Po rokoch sa však ľady pohli a obyvatelia i návštevníci mesta by sa mali nového parkovacieho domu dočkať už v lete budúceho roka.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora                                                                              

Silvia Nosková Illášová
KOOPERATIVA poisťovňa, a.s.

 

Galéria