Aktuality

Banská Bystrica bude žiť od budúceho týždňa veľkonočnou atmosférou

Veľkonočné námestie v Banskej Bystrici

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Jej oslavy sú spojené aj s vítaním jari a oslavami hojnosti, úrody a zdravia. Pri tejto príležitosti sa každoročne, s výnimkou obdobia pandémie koronavírusu, premení historické centrum mesta na Veľkonočné námestie. Tento rok si budú môcť obyvatelia i návštevníci Banskej Bystrice zakúpiť rôzne ľudovo-umelecké výrobky či špeciality na trhoch, ktoré potrvajú od utorka, 28. marca do stredy, 5. apríla 2023. O pestrý kultúrny program sa postarajú detské folklórne súbory, žiaci základných škôl či Základná umelecká škola J. Cikkera.

Tento rok pripadla Veľká noc na začiatok apríla v termíne od 6. apríla do 10. apríla. Týždeň pred sviatkami jari, ako ich mnohí nazývajú, si na Námestí SNP pripomenieme nielen kresťanské, ale aj pohanské zvyky a tradície, ktoré sa s veľkonočným obdobím spájajú. V bohatom programe, ktorý tvorí dvanásť podujatí, nebudú chýbať ľudové spevy a tance, vynášanie Moreny, ako i rozprávky Divadla Žihadlo o Zajkovi Lajkovi či O kohútikovi a sliepočke. Pre obyvateľov a návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne, na ktorých si budú môcť vyrobiť kašírované vajíčka a svoj vlastný korbáč.

„V spolupráci so Školským úradom MsÚ v Banskej Bystrici sa do programu zapojili aj ZŠ Spojová, ZŠ Slobodného slovenského vysielača a ZŠ Radvanská, ktoré sa okrem vystúpení postarajú aj o výzdobu veľkonočného voza. Spoločne s brezou budú zdobiť banskobystrické námestie. V rámci kultúrneho programu sa predstaví aj DFS Dupkáčik, zo Sásovej to bude ZŠ Pieninská a DFS Graniarik, ale aj krúžok Folklórik zo ZŠ Ďumbierska. Nebudú chýbať talentovaní žiaci zo ZUŠ J. Cikkera a divadelný súbor Radvanské hviezdy zo ZŠ Radvanská so svojou rozprávkou o trojhlavom drakovi s názvom Pytačky,“ hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Referátu Robotníckeho domu MsÚ v Banskej Bystrici.

Veľká noc 2023_program
Veľká noc 2023_program

O tradičné zvykoslovné pásmo spojené s vynášaním Moreny sa opäť postará DFS Prvosienka a žiaci 2. stupňa základných škôl i osemročných gymnázií budú v Robotníckom dome súťažiť o najkrajší veľkonočný aranžmán. Zmena programu je vyhradená. Aktuálne informácie o zrušení jednotlivých vystúpení, v prípade nepriaznivého počasia, budú uverejnené na stránke www.banskabystrica.sk.

„Neodmysliteľnou súčasťou Veľkonočného námestia je príležitostný trh. Pestrú ponuku remeselných výrobkov budú tvoriť kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany, výrobky z včelieho vosku, medovníky, med a mnoho iného. Labužníci si budú môcť pochutnať na rôznych pekárenských či cukrárenských výrobkoch, langošoch, chlebových posúchoch, trdelníkoch, ale napríklad aj na medovine. Predajné stánky budú k dispozícii každý deň, v čase od 9:00 do 19:00 h.,“ uzatvára Jana Očenášová, vedúca Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

Oddelenie kultúry

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora