Aktuality

Zmluvní partneri mesta sú na zimu pripravení

Zimná údržba v Banskej Bystrici

Zimnú údržbu na cestách zabezpečuje pre banskobystrickú samosprávu firma MIS – Milan Smädo – údržby ciest a komunikácií, a o chodníky sa stará spoločnosť Begbie, s. r. o. Od 15. novembra, kedy sa každoročne začína zimné obdobie, sú obidve spoločnosti v pohotovosti s potrebnými mechanizmami a personálom. Pre údržbu vozoviek je v súčasnosti k dispozícii približne 200 ton posypovej soli a 18 kusov potrebnej techniky. Pokiaľ ide o chodníky, zmluvný partner mesta má pripravené dostatočné zásoby soli,  28 mechanizmov a 12 pracovníkov na ručné výkony.

Údržba ciest a chodníkov sa v zimnom období realizuje v zmysle Operačného plánu zimnej údržby, v ktorom sú cesty a chodníky rozdelené podľa poradia dôležitosti. Počas snehovej nádielky či poľadovice sú dôležité predovšetkým zberné miestne komunikácie, hlavné ťahy s hromadnou dopravou a prístupové komunikácie k zdravotníckym zariadeniam. Ako druhé v poradí sa udržiavajú obslužné a prístupové komunikácie, ktoré majú význam pre zásobovanie, ako aj dopravu z priemyselných závodov. Tretími sú prístupové a obslužné komunikácie, ktoré majú význam prevažne len pre dopravu súkromnými dopravnými prostriedkami. Takéto rozdelenie do poradia dôležitosti platí aj pri chodníkoch.

„Obidve spoločnosti majú zriadenú nonstop dispečerskú službu. Zmenoví dispečeri zabezpečujú získavanie informácií o aktuálnom stave komunikácií a predpovediach počasia, na základe vyhodnotenia ktorých sa realizujú potrebné výkony. Radi by sme všetkým pripomenuli, že včasnosť a kvalita zimnej údržby na našich cestách a chodníkoch do veľkej miery závisí aj od toho, ako v meste a na sídliskách parkujeme. Všetkých účastníkov cestnej premávky preto žiadame, aby nesprávnym, a možno aj bezohľadným parkovaním, nevytvárali prekážky pre výkon zimnej údržby ciest a chodníkov,“ hovorí Renáta Hláčiková, vedúca Oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí MsÚ v Banskej Bystrici.

Prioritou zimnej údržby nie je, a ani nemôže byť suchý povrch komunikácií počas sneženia, ale udržiavanie zjazdnosti ciest a schodnosti chodníkov.

„Disponujeme modernými mechanizmami, dostatkom posypovej soli a pracovníkmi, ktorí zabezpečia ručné čistenie. Hoci nás snehová nádielka ešte v tomto období nezastihla, verím, že na prvý sneh či poľadovicu budeme dostatočne pripravení, a bez väčších komplikácií si poradíme so všetkými nástrahami, ktoré so sebou zima prináša,“ dodáva primátor Ján Nosko.

Operačný plán zimnej údržby miestnych komunikácií a chodníkov mesta Banská Bystrica, ako aj všetky dôležité kontakty na dispečing zimnej údržby miestnych komunikácií i chodníkov nájdete na tomto odkaze.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora