Aktuality

Vnútroblok v Sásovej sa dočkal kompletnej revitalizácie, slávnostne ho otvoríme už najbližšiu sobotu

Otvorenie vnútrobloku Sásová

Projekt revitalizácie vnútrobloku medzi ulicami Tatranská, Sitnianska a Strážovská je výsledkom diskusií medzi vedením samosprávy a obyvateľmi. Dnes je už najväčší verejný priestor na území mesta s rozlohou 4,5 hektára komplexne zrekonštruovaný. V areáli pribudli nové športové plochy, detské ihrisko z prírodných materiálov, exteriérová školská trieda či fitness zóna. Zároveň boli doplnené lavičky, prístrešky, stojany na bicykle, nádoby na odpad, ale aj verejné osvetlenie či zeleň. Oficiálne otvorenie najväčšieho banskobystrického sídliska sa uskutoční už túto sobotu, 2. júla 2022 v sprievode pestrého kultúrneho a športového programu. Vystúpi aj zvučné meno slovenskej hudby, pop-rockový spevák Lukáš Adamec. Rodiny s deťmi sa súčasne môžu tešiť na slávnostné spustenie fontány.

Využívaný priestor v Sásovej bol dlhodobo v zlom stave, preto sa mesto uchádzalo o eurofondy s cieľom vytvoriť kvalitné prostredie určené na trávenie voľného času. Navštevované ihrisko známe pod názvom Opavia, priestor s tenisovým kurtom nad Základnou školou Sitnianska i športový park za školským parkom boli kompletne zmodernizované v rámci dvoch etáp.

„Som veľmi rád, že naše plány a vízie sa nám postupne darí napĺňať. Pamätám si, keď sme sa so Sásovčanmi stretli ešte v roku 2018, aby sme spoločne diskutovali o tom, ako by mal priestor vyzerať. Participácia samotných obyvateľov, nielen v tomto prípade, je pre nás pozitívna skúsenosť a zároveň cesta, ktorou sa budeme uberať aj naďalej. Príkladom je aj projekt Zelené sídliská v siedmich vytypovaných lokalitách, kde chceme vybudovať zelenú a modrú infraštruktúru s ohľadom na zmenu klímy a podporu biodiverzity.  Od samého začiatku sme prizývali ľudí k tomu, aby predostreli svoje nápady a navrhli, ako by malo vyzerať práve to ich sídlisko,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Vo vnútrobloku bolo zrekonštruovaných viac ako štyritisíc štvorcových metrov chodníkov a spevnených plôch, vrátane vstupov do bytových domov či schodísk. V areáli pribudla aj novovybudovaná dominanta – pochôdzna fontána s farebným osvetlením.

Otvorenie vnútrobloku Sásová
Otvorenie vnútrobloku Sásová

„Verím, že na svoje si príde každá veková kategória a obyvatelia Sásovej budú môcť plnohodnotne tráviť svoj voľný čas v bezprostrednom okolí svojich domovov. Fontánu slávnostne spustíme už túto sobotu o 18:00 hod., na čo sa osobne veľmi teším. Srdečne všetkých pozývam. Verím, že nám počasie vyjde a spoločne prežijeme príjemnú sobotu, plnú zábavy,“ dopĺňa Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

Program odštartuje vystúpením Lukáša Adamca o 17:00 hod. Následne sa po slávnostnom spustení fontány o 18:05 hod. predstavia tanečníci Konzervatória J. L. Bellu a so svojím akrobatickým číslom vystúpi aj Stanislav Mečiar. V priestore za školou budú rôzne športové aktivity, kde si bude možné zmerať sily v hádzanej alebo futbale, vo volejbale, tenise či v stolnom tenise. Najmenší, ktorí prídu na bicykli alebo kolobežke budú môcť otestovať mini dopravné ihrisko, pričom na bezpečnosť a dodržiavanie dopravných pravidiel dohliadne mestská polícia. K dispozícii bude aj tvorivá street art galéria, kde budú môcť deti kresliť zmývateľnými kriedami. Zároveň sa uskutoční workshop na brušné tance i salsu a od 18:45 do 21:00 hod. bude voľná zábava s dídžejom.

Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Prílohy na stiahnutie