Aktuality

S revitalizáciou vnútrobloku v Sásovej sa blížime do finále

Vnútroblok v Sásovej

Rozsiahla plocha s rozlohou 4,5 hektárov, ktorá sa nachádza medzi ulicami Tatranská, Sitnianska a Strážovská zmenila za posledné mesiace svoju podobu. Najväčší verejný priestor na území mesta, aký sa kedy v histórii rekonštruoval, sa po rokoch dočkal komplexnej revitalizácie. V týchto dňoch stavebné práce finišujú, osádzajú sa herné prvky na detských ihriskách, realizujú sa terénne úpravy, ako aj výsadba trávnikov i kvetinových záhonov. Kompletná rekonštrukcia vnútrobloku v Sásovej by mala byť ukončená v priebehu niekoľkých týždňov.

Multifunkčná plocha pre hádzanú a basketbal, ihrisko s fitnes prvkami, parkourové, petangové i minidopravné ihrisko, steny na kreslenie pre deti, pingpongový a šachový stolík, tenisový kurt, plocha pre skok do piesku či exteriérová školská trieda. Všetky tieto  moderné športoviská budú môcť čoskoro naplno využívať malí, ale aj veľkí Banskobystričania a Banskobystričanky. Ešte pred tým, ako uvedieme celý priestor do užívania, čakajú zhotoviteľov posledné úpravy.

„V uplynulom týždni sa položila umelá tráva na futbalovom ihrisku pri základnej škole a stavebné práce finišujú aj na pochôdznej fontáne s farebným osvetlením, ktorá sa určite stane obľúbeným miestom detí i dospelých počas horúcich letných dní. Momentálne sa realizujú terénne úpravy, naváža sa zemina a zároveň prebieha výsev trávnikov i  kvetinových záhonov. Vysadili sme 133 nových stromov, napríklad smreky, čerešne, brezy, javory či lipy,“ hovorí Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

Zrekonštruovaných bolo viac ako štyritisíc štvorcových metrov chodníkov a spevnených plôch, vrátane vstupov do bytových domov. Upravené boli aj pôvodné strmé sklony na hlavnom chodníku tak, aby mali uľahčený pohyb cyklisti, osoby so zníženou pohybovou schopnosťou, ale aj mamičky s kočíkmi. Pribudli nové inteligentné lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle či verejné osvetlenie. Zhotovitelia mali podľa zmluvy na realizáciu prác 12 mesiacov. Z toho sa štyri mesiace počas zimy, z dôvodu nepriaznivých klimatických podmienok na stavenisku, nepracovalo. Revitalizáciu zdržali na jeden mesiac aj práce súvisiace s výmenou plynovodu na Tatranskej ulici. Okrem toho sa stavebné firmy museli medzičasom vysporiadať aj s pandémiou koronavírusu a súvisiacim nedostatkom pracovníkov i stavebných materiálov.

„Posledné mesiace sme mohli pozorovať, ako vnútroblok na najväčšom banskobystrickom sídlisku mení zo dňa na deň svoju podobu. Hoci sa stavba realizovala aj v náročnom období pandémie, celý priestor už dnes naberá reálne kontúry a stavebné práce sa blížia ku koncu. Som rád, že už v dohľadnom čase budú môcť tento veľký areál využívať obyvatelia všetkých vekových kategórií v plnom rozsahu. Verím, že čoskoro ukončíme aj obnovu vnútrobloku na Fončorde a rozbehneme obstarávanie na projektantov v rámci revitalizácie ďalších siedmich verejných priestorov v projekte Zelené sídliská,“ dopĺňa primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Zástupcovia odborných útvarov a vedenia mesta sa pravidelne zúčastňujú na kontrolných dňoch. Aktuálne samospráva sumarizuje zoznam prác, ktoré je potrebné dokončiť. Prípadné nedostatky budú musieť byť odstránené. Vnútroblok v Sásovej bude odovzdaný do užívania slávnostným otvorením v sprievode kultúrneho programu, hudobných a divadelných vystúpení či rôznych športových aktivít určených pre širokú verejnosť. O termíne budeme obyvateľov včas informovať.

Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria