Aktuality

Medzinárodný deň detí sa tento rok ponesie v olympijskom duchu

Medzinárodný deň detí

Malé Banskobystričanky a malí Banskobystričania, ale aj ostatní detskí návštevníci mesta pod Urpínom, budú môcť už v stredu, 1. júna 2022 osláviť svoj sviatok. Samospráva v spolupráci Európskym olympijským festivalom mládeže, n. o., Slovenským olympijským športovým výborom a Európskym olympijským výborom pripravila v Parku pod Pamätníkom SNP kultúrno-športový festival – Olympijský deň detí. Najmenší sa môžu tešiť na hudobné vystúpenia skupiny Fíha Tralala či Desmodu, tvorivé dielne, súťaže, zaujímavé aktivity, hry, animácie, ale aj atrakcie.

Oslavy Medzinárodného dňa detí odštartujú olympijským behom od 9:00 do 12:00 hod. Počas dopoludnia budú zároveň pre pre deti, žiakov a študentov stredných škôl pripravené aj sprievodné športové aktivity. Hlavný program Olympijského dňa začína o 16:00 hod., od 16:30 sa najmenší môžu tešiť na rozprávku o drakovi Gostriovi a princeznej a o 17:40 hod. vystúpi Fíha Tralala.

Čas do EYOF sa neúprosne kráti, preto sme sa rozhodli, že tohtoročný Medzinárodný deň detí sa bude niesť práve v športovom duchu. Pohyb je dôležitou súčasťou nášho života. Som rád, že aj napriek tomu, že žijeme v modernej dobe plnej technológií, športové aktivity majú u detí stále úspech. Verím, že aj bohatá účasť na dopoludňajšom behu bude toho dôkazom. Bežcom budem držať palce a zároveň všetkých srdečne pozývam osláviť MDD,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Deti si budú môcť vyskúšať rôzne športové disciplíny ako skákanie na malých trampolínkach, zábavnú prekážkovú dráhu, corn hole, diskgolf, skákanie vo vreci, ale aj football či footdrafts. K dispozícii bude aj lezecká stena a špeciálne lano slackline. Nebude chýbať ani vystúpenie sokoliarov či historický tábor, kde si budú môcť vyskúšať, ako sa v minulosti mlelo obilie. V tvorivých dielňach si vyrobia drôtene srdiečko či paličkovú čipku a technikou enkaustika namaľujú obrázok.

„Olympijský deň sa uskutoční pri príležitosti putovania olympijského ohňa EYOF z Ríma do Banskej Bystrice a Medzinárodného dňa detí. Ten prinesie práve 1. júna o 19:00 hod. do Parku pod Pamätníkom SNP ambasádorka podujatia Danka Barteková spolu s banskobystrickými športovcami. Oheň bude následne putovať po školách na celom Slovensku. Do dejiska podujatia dorazí 24. júla 2022, kedy sa oficiálne začne Európsky olympijský festival mládeže,“ hovorí Peter Hamaj, riaditeľ organizačného výboru EYOF Banská Bystrica 2022.

Múzeum SNP si pripravilo pre rodiny s deťmi interaktívne úlohy, edukačné aktivity a práce s múzejnými exponátmi. Stredoslovenské múzeum zas ponúkne tvorivé dielne s prírodovednou tematikou a možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Atraktívne budú aj ukážky práce mestskej polície, Hasičského a záchranárskeho zboru v Banskej Bystrici a Slovenského Červeného kríža. Kultúrny program pri príležitosti MDD vyvrcholí vystúpením hudobnej kapely Desmod o 19:30 hod.

„Sme nadšení, že sa nám podarilo nalákať tak zvučné hudobné formácie: detskú hviezdu Fíha Tralala a obľúbenú kapelu Desmod. Okrem kultúry, športových súťaží či ďalších sprievodných aktivít, vystúpia na pódiu ambasádori Európskeho olympijského festivalu mládeže Nasťa Kuzminová a Matej Tóth. Detských fanúšikov čaká rozcvička s našimi olympionikmi, po ktorej si následne môžu zmerať sily v olympijskom behu. Hlavným bodom programu bude príchod olympijskej pochodne, ktorá spečatí, že do začiatku podujatia nám zostáva už len 55 dní,“  uzatvára Lukáš Donoval, marketingový riaditeľ EYOF Banská Bystrica 2022.

Vstup je pre všetkých bezplatný. Zároveň dávame do pozornosti, že počas celého dňa bude korčuliarska dráha v Parku pod Pamätníku SNP uzavretá.

Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Galéria