Aktuality

Dobrá správa pre všetkých fanúšikov street art umenia v meste pod Urpínom

Graffiti

Po viac ako dvadsiatich rokoch sa Banská Bystrica dočkala legálnych plôch, určených na tvorbu graffiti a street art. Prvou z nich je oporný múr oproti železničnej stanici Radvaň a druhým miestom sa stala stena za ihriskom Rudohorskej ulici v Sásovej. Aj takýmto spôsobom chce samospráva v spolupráci s Občianskym združením Playground 89 podporovať a rozvíjať talent mladých ľudí. Spoločným cieľom je zároveň predísť tomu, aby boli poškodzované súkromné či verejné plochy, ktoré na to nie sú určené.

Skupina aktívnych ľudí známa ako OZ Playground 89 uspela v roku 2017 v participatívnom rozpočte a zrealizovala projekt s názvom Folcolor pre mesto. Budovu bývalého kina Hviezda vtedy oživili maľbami slovenského folklóru v spojení s modernými formami umenia street art a breakdance. Koncom roka 2021 sa postarali o zatraktívnenie podchodu spájajúceho Námestie slobody so zimným štadiónom a autobusovou stanicou. Vďaka projektu Galéria v podchode sa stal priestor netradičnou pozvánkou na Európsky olympijský festival mládeže, ktorý Banská Bystrica hostila posledný júlový týždeň tohto roka. Jedným z posledných projektov v júni 2022 je tvorivá galéria, ktorá je súčasťou zrevitalizovaného vnútrobloku Sitnianska.

„Po dobrých skúsenostiach a pozitívnych ohlasoch sme sa opäť rozhodli osloviť týchto šikovných Banskobystričanov, aby skrášlili ďalšiu časť nášho mesta. Aj graffiti sú druhom umenia, a preto majú vo verejnom mieste, ktoré je na to určené, svoje miesto. Verím, že nielen  komunita umelcov tvoriacich graffiti a street art, ale aj obyvatelia privítajú túto novinku, a budeme svedkami mnohých umeleckých výtvorov,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Hoci ide o verejné a oficiálne legálne plochy, je potrené dodržiavať pravidlá. Preto oddelenie cestovného ruchu mestského úradu v spolupráci s OZ Playground 89 vypracovali tzv. Etický graffiti kódex, ktorý je na Slovensku ojedinelý.

„Pouličné výtvarné umenia má v našom meste svoju históriu od roku 1996 a mnoho z bývalých graffiti umelcov sa dnes profesionálne venujú grafickému dizajnu či iným umeleckým formám, ktorých základ čerpali práve z graffiti. Sme radi, že mesto podporuje tento druh umenia a v Banskej Bystrici čoraz viac pribúda street art,“ uzatvára Igor Fekiač z OZ Playground 89.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora

Foto: Henrich Matušek, OZ Playground 89

Galéria