Aktuality

Banskobystričania majú jedinečnú príležitosť zažiť atmosféru veľkolepého športového podujatia EYOF 2022 na vlastnej koži

Európsky olympijský festival mládeže

Banská Bystrica, 8. júl 2022 – Európsky olympijský festival mládeže EYOF Banská Bystrica 2022 sa nezadržateľne blíži a už dnes začíname odpočítavať posledné dni pred vypuknutím tohto veľkého športového sviatku v srdci stredného Slovenska. V Banskej Bystrici bude posledný júlový týždeň patriť nielen športovému zápoleniu a kvalitným výkonom mladých športovcov zo 48 krajín, ale aj bohatému sprievodnému programu pre všetky vekové kategórie a rodiny s deťmi. Nepremeškajte príležitosť zažiť na vlastnej koži zimomriavky z jedinečnej atmosféry otváracieho ceremoniálu a možnosť zabaviť sa so svojimi najbližšími vo veľkej fan zóne v Parku pod Pamätníkom SNP. Koncerty známych hudobníkov i tanečných skupín, vystúpenia pre deti či stretnutia s obľúbenými športovcami… To všetko a ešte viac na vás čaká počas siedmich dní od 24. do 30. júla 2022 na podujatí, ktoré sa na Slovensku v takomto rozsahu ešte nikdy neuskutočnilo.

Do Banskej Bystrice mieri takmer 3 500 účastníkov zo 48 Národných olympijských výborov, čo znamená, že o účasť na EYOF-e je naozaj veľký záujem. Dôvodom je nielen výborná dostupnosť Slovenska na mape Európy, ale aj uplynulé roky pandémie, počas ktorých sa športové podujatia vôbec nekonali. Ďalším faktorom je aj pripravenosť, profesionalita a maximálne nasadenie viac ako stočlenného organizačného tímu.

Každý jeden člen tímu odvádza skvelú robotu a pracuje na maximum, aby sme si z EYOF-u odniesli len tie najlepšie zážitky. Všetci športovci a účastníci sa do nášho mesta nesmierne tešia a verím, že priateľskí a pohostinní Banskobystričania ich privítajú tak, ako sa patrí. Všetkých srdečne pozývam zažiť veľkolepý otvárací ceremoniál, sledovať výkony najlepších športovcov v Európe i vo svete, a užiť si neopakovateľné chvíle so svojimi blízkymi v bezplatnej fan zóne v Parku pod Pamätníkom SNP. Som presvedčený, že tak, ako je Slovensko srdcom Európy a Banská Bystrica je srdcom stredného Slovenska, tak EYOF bude posledný júlový týždeň srdcom Banskej Bystrice,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

OTVÁRACÍ CEREMONIÁL bude veľkolepý, pripravujeme ho s maximálnym ohľadom na bezpečnosť – 24. júl 2022 o 20:30 hod., Park pod Pamätníkom SNP

Otvárací ceremoniál EYOF 2022 vypukne v nedeľu, 24. júla o 20:30 hod. v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici. Na otvorení sa zúčastní 3 500 športovcov a členov športových výprav z desiatok krajín, takmer 500 pozvaných hostí zo zahraničia z Národných olympijských výborov a Európskych športových federácií, ako aj organizátori, diváci či stovky dobrovoľníkov. Po odporúčaní bezpečnostnej komisie bude vstup na otvorenie pre návštevníkov regulovaný, aby nedošlo k prekročeniu maximálnej možnej kapacity celého priestoru. Práve z tohto dôvodu dali organizátori pre verejnosť do obehu 3 000 ks vstupeniek na ceremoniál, ktoré si záujemcovia môžu zakúpiť za symbolické vstupné. (Deti do 15 rokov a ZŤP – 2 eurá, dospelí – 5 eur, vstupenky sú dostupné na tomto odkaze).

Vizualizácia_Otvárací ceremoniál EYOF Banská Bystrica 2022
Vizualizácia_Otvárací ceremoniál EYOF Banská Bystrica 2022

Banskobystričania a Banskobystričanky budú mať jedinečnú možnosť vidieť prichádzať defilé všetkých 3 500 domácich i zahraničných športovcov, ktorí pôjdu po trase z Národného atletického štadióna SNP na Štiavničkách cez Námestie SNP až do dejiska otváracieho ceremoniálu v Parku pod Pamätníkom SNP. Športové výpravy zo 48 krajín následne nastúpia na veľké 41-metrové pódium a stanú sa súčasťou zapálenia odvekého symbolu olympijských hier – Ohňa mieru, ktorý priniesli členovia organizačného výboru EYOF z Ríma ešte v závere mája. „Po oficialitách bude nasledovať kultúrny program, ktorého cieľom je prezentovať  Slovensko. Využívame na to najlepších slovenských umelcov, a zároveň dbáme na to, aby bol program blízky aj mládeži, ktorá sa na podujatí zúčastní. Vystúpi tanečno-hudobné teleso Cigáni idú do neba, tanečná škola River Dance School, banskobystrický Folklórny súbor Urpín či Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Otvárací ceremoniál odvysiela v priamom prenose RTVS, a zároveň bude streamovaný  naživo do 48 krajín Európy. Máme tak jedinečnú príležitosť prezentovať Slovensko  a Banskú Bystricu, ktorá dokáže aj napriek náročným časom zorganizovať veľkolepé podujatie,“ objasňuje Lukáš Donoval, marketingový riaditeľ EYOF.

Rozsiahla FAN ZÓNA zabaví v Parku pod Pamätníkom SNP rodiny s deťmi počas celého týždňa – vstup je bezplatný , 25. – 30. júl 2022

Bezplatná FAN ZÓNA bude k dispozícii pre všetkých obyvateľov i návštevníkov Banskej Bystrice od 25. júla. Otvorená bude denne od 10:00 hod. do 22:00 hod. a ponúkne bohatý program v podobe rôznych atrakcií, ako aj širokú ponuku občerstvenia a nápojov. Nebudú chýbať stanovištia športových zväzov s profesionálnymi trénermi, v rámci ktorých si budú môcť malí aj veľkí bezplatne vyskúšať rôzne športy. Každý deň sa budeme môcť zabaviť vďaka bohatému kultúrnemu programu rozdelenému do troch časových intervalov. Od 14:30 sa postarajú o zábavu interaktívne bloky pre deti a mládež, po 17:00 hod. si na svoje prídu všetci milovníci Fíha Tralala, Fidlikantov, Dychovej hudby MV SR či Folkandbassu. Večerné časy po 20:00 hod. budú patriť vystúpeniu The Duchon’s, skupine IMT Smile, Majkovi Spiritovi a D. J. Grimassovi, Cigánskym Diablom a ďalším. Súčasťou programu budú aj školy z účastníckych krajín v rámci Olympijského kultúrneho a vzdelávacieho programu (OCEP). Park pod Pamätníkom SNP sa posledný júlový týždeň zmení aj na štúdio Fun rádia, z ktorého budú moderátori vysielať každý deň naživo. Tím Rozhlasu a televízie Slovenska sa zas postará o zachytenie atmosféry z EYOF-u, výsledkový servis a highlighty či rozhovory so známymi športovcami, ktoré budete môcť sledovať každý večer na RTVS.

Návrh celkového rozmiestnenia - FAN ZÓNA
Návrh celkového rozmiestnenia – FAN ZÓNA

Kompletný program otváracieho ceremoniálu a fan zóny

Nezabudnite nás sledovať na webe www.eyof2022.com, ako aj na sociálnych sieťach EYOF-u a mesta Banská Bystrica.

Kontakt:
Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
Mediálny tím EYOF 2022
+421 911 517 358

Prílohy na stiahnutie

Galéria