Aktuality

Začal sa mesiac úcty k starším a s ním aj tohtoročná Akadémia európskeho seniora

Seniori v Robotníckom dome na podujatí Čaj o piatej

Rok 2020 bol náročný nielen pre samosprávy, inštitúcie či podnikateľov, ale aj pre obyvateľov všetkých vekových kategórií. Žiaci a študenti sa vzdelávali zo svojich domovov, mnohí seniori zostali izolovaní a kultúrny či športový život sa zastavil. Pre pandemickú situáciu sme museli zrušiť aj Akadémiu európskeho seniora, ktorá je v Banskej Bystrici obľúbenou októbrovou tradíciou. Po ročnej prestávke sa však opäť môžete tešiť na jej jubilejný 20. ročník. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v pondelok, 4. októbra 2021 o 14:00 hod. v Robotníckom dome.

Akadémiu európskeho seniora 2021 otvoríme v hudobnom duchu. Účastníkom sa  predstaví Univerzitný folklórny súbor Mladosť a Univerzitný komorný orchester UMB v Banskej Bystrici. V rámci série aktivít a podujatí si počas októbra tematicky pripomenieme aj velikánov umenia, ktorých mená sa spájajú s mestom pod Urpínom. Ide o banskobystrického rodáka – hudobného skladateľa Jána Cikkera, ktorého meno dodnes nesie jedna z najkrajších siení v priestoroch radnice aj základná umelecká škola v našom meste. Tento rok uplynulo 110 rokov od jeho narodenia. Zameriame sa aj na 100. výročie úmrtia významného maliara Dominika Skuteckého, podľa ktorého je pomenovaná banskobystrická galéria. Tretím velikánom je slovenský národovec a spisovateľ v jednej osobe Ján Chalupka. V tomto roku uplynie 230 rokov od jeho narodenia, a tiež 150 rokov od jeho úmrtia.

„Banskobystrickí seniori sú aktívni a som veľmi rád, že po ťažšom roku, počas ktorého boli prevažne doma, sa môžu opäť stretnúť a realizovať sa v rôznych oblastiach. Prežívajú síce jeseň života, no sú plní odhodlania, radosti a elánu a na podujatiach z nich cítiť dobrú energiu. Všetkých srdečne pozývam na tohtoročnú Akadémiu európskeho seniora. Bezpečnosť je pre nás priorita, no verím, že obmedzenia budú čo najmiernejšie a každý účastník akadémie si v programe nájde to svoje,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Okrem kultúrnych zážitkov sa opäť zameriame aj na pohyb. Účastníci akadémie sa môžu tešiť na obľúbenú Olympiádu seniorov, ktorú mesto organizuje v spolupráci s Olympijským klubom Banská Bystrica, CVČ Havranské a s Asociáciou slovenských levov.  Uskutoční sa v utorok, 5. októbra 2021 v priestoroch ZŠ Radvanská. Zúčastniť sa môže každý obyvateľ Banskej Bystrice a blízkeho okolia poberajúci starobný dôchodok.

„Seniori si zmerajú sily v streľbe na basketbalový kôš či na hokejovú bránu, v šípkach, behu na 60 metrov, štafete a v petangu. Súťažiaci budú rozdelení do kategórií podľa veku a pohlavia. V každej disciplíne budú odmenení najlepší traja účastníci a najúspešnejší klub seniorov získa pohár Jozefa Pikulu,“ upresňuje vedúca Oddelenia športu Dana Cibuľková.

Počas mesiaca úcty k starším si pripomenieme aj Svetový deň duševného zdravia či Deň zdravého srdca, zameriame sa na kreativitu, pohyb aj pamäťové cvičenia a chýbať nebude ani poznávanie, história a kultúra. Veríme, že seniori si nenechajú ujsť ani Čaj o piatej, ktorý mal počas minulých ročníkov veľký úspech.

„Okrem hlavných aktivít v rámci Akadémie európskeho seniora 2021 je pripravený aj sprievodný program, ktorý bude prebiehať súbežne počas mesiaca október. Ide napríklad o kurzy umeleckej tvorby, vernisáže zaujímavých výstav či komentované prehliadky a besedy,“ hovorí vedúca Odboru sociálnych vecí Ivana Kružliaková.

Slávnostné ukončenie akadémie sa uskutoční vo štvrtok, 28. októbra 2021  o 13:00 hod. v priestoroch Robotníckeho domu. Všetky podujatia sa budú konať v súlade s aktuálnymi opatreniami v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Srdečne vás pozývame a veríme, že jubilejný 20. ročník Akadémie európskeho seniora si všetci účastníci užijú. Záujemcovia sa môžu prihlásiť osobne v Klientskom centre Mestského úradu (Československej armády 26, Banská Bystrica), telefonicky (048/4330 777) v čase od 8:00 do 15:00 hod. alebo e-mailom (socialna.pomoc@banskabystrica.sk).

 

Mgr. Dominika Grešková
Kancelária primátora

 

Prílohy na stiahnutie

Galéria