Aktuality

ZAaRES bude premiérovo upravovať bežkárske trate v troch pohoriach

bežkárska trať

Milovníci bežkovania sa počas nadchádzajúcej zimnej sezóny majú na čo tešiť. Mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby bude premiérovo upravovať trate v Kremnických vrchoch, Starohorských vrchoch a vo Veľkej Fatre. Chýbať nebude ani zasnežovaný okruh na kúpalisku.

Dominantné postavenie si udržia Kremnické vrchy v dĺžke 45 kilometrov. „Budeme upravovať všetky trate, na ktoré sú Banskobystričania dlhé roky zvyknutí, teda na Skalku, Hostinec, Kordícku zvážnicu na Kordíky, bežecký areál na Králikoch a v prípade dostatku snehu aj Malachovskú zvážnicu na Horné Pršany. Počas tejto zimy sa však bežkári nedostanú z Králik až k Chate nad Tajovom, ani k vleku na Kordíkoch, kde sa uskutoční plánovaná ťažba dreva. Ratrak sa bude otáčať asi 500 metrov od Chaty nad Tajovom v lokalite Bandoška,“ uviedol riaditeľ ZAaRES-u Ivan Šabo.

Počas minulej sezóny sa vďaka pravidelnej úprave tešili veľkej obľube aj trate na Šachtičkách, najmä obľúbený okruh okolo Jelenskej skaly. „V roku 2020 sme z mesta dostali príspevok na nákup nového skútra. Preto sme trate na Šachtičkách upravovali pravidelne aj počas týždňa, či po výdatnom snežení. V predchádzajúcich rokoch sme sa spoliehali len na ratraky z Donovál, kde sme však nevedeli garantovať pravidelnú úpravu tratí. V minulej sezóne nový skúter odviedol kus práce, čo sa hneď prejavilo na veľkom náraste bežkárov na Šachtičkách. Aj počas tejto zimy chceme zostať verní vlaňajšiemu modelu, že v týždni trate upraví náš skúter a pred víkendom ratrak z Donovál,“ dodal riaditeľ ZAaRES-u. Trate na Šachtičkách majú bežkári už k dispozícii, symbolicky 1. decembra sa podarilo upraviť okruh okolo Jelenskej skaly. „Verím, že aj tento rok si prídu milovníci bežkovania na svoje a počasie nám bude priať. Som presvedčený, že pracovníkom ZAaRES-u sa podarí všetko pripraviť tak, aby mohli bežkári  komplikované pandemické dni, Vianoce a celú zimu prežiť pohybom na čerstvom vzduchu,“ uviedol primátor mesta Ján Nosko.

Po štyroch rokoch čaká na bežkárov prekvapenie v podobe upravovanej trasy zo sedla Malý Šturec po napojenie sa na cestu vedúcu na hotel Kráľova studňa v dĺžke viac ako 6 kilometrov. Prvé pokusy o úpravu na tejto trase urobil ZAaRES ešte vo februári 2017. „Snehové podmienky neboli optimálne a po dvoch úpravách sa sezóna skončila. Teraz na to chceme nadviazať, a v prípade dostatku snehu túto trasu upraviť vždy pred víkendom. Úprava zrejme nebude taká kvalitná ako na Králikoch či Šachtičkách, a trasa bude určená skôr pre bežkárov – turistov, či skialpinistov. Sneženie v úvode decembra nám pomohlo, takže v piatok 3. decembra by sme chceli túto trasu upraviť prvýkrát“ poznamenal Ivan Šabo.

Na plážovom kúpalisku bude po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou opäť sprevádzkovaný obľúbený zasnežovaný okruh okolo jazera. Technika je pripravená a s prvými decembrovými mrazmi spustí ZAaRES zasnežovanie. Aj tu sa bude na úpravu trate, každý večer a v prípade potreby aj dvakrát denne, využívať nový skúter.

___________________________________________________________________________

Sumár upravovaných trás v zimnej sezóne 2021/2022:

Kremnické vrchy

Králiky – Chata nad Tajovom (trasa bude z dôvodu ťažby skrátená po chaty na Bandoške): 3,5 km

Králiky – Skalka: 6 km

Králiky – Hostinec: 7 km

Králiky – Kordícka zvážnica – Kordíky: 8 km

Králiky – Horné Pršany: 12 km

Králiky – bežecký areál: 5 km

 

Starohorské vrchy

Okruh okolo Jelenskej skaly: 10 km

Šachtičky – Donovaly: 16 km

 

Veľká Fatra

Sedlo Malý Šturec – cesta na hotel Kráľova studňa: 6 km

 

Mesto Banská Bystrica

Zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku: 1 km

 

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria