Aktuality

Vianočné trhy v Banskej Bystrici tento rok nebudú

Vianočné trhy v Banskej Bystrici 2019

Vianoce patria nepochybne k najkrajším sviatkom roka. Neodmysliteľnou súčasťou sa v rámci spoločenského života stali tradičné vianočné trhy, ku ktorým patria stánky s občerstvením, vianočný punč, predajné stánky s ponukou remeselných výrobkov s vianočnou tematikou, ale aj rôzne sprievodné kultúrne podujatia. minulý rok muselo mesto kvôli nepriaznivej pandemickej situácii vianočné trhy zrušiť. Z dôvodu šírenia pandémie koronavírus sa trhy neuskutočnia ani tento rok.

Na základe odporučení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ako aj schválenia núdzového stavu Vládou Slovenskej republiky s účinnosťou od štvrtku, 25. novembra 2021, ktorý okrem iného zahŕňa aj zákaz vychádzania, samospráva tohtoročné vianočné trhy nebude organizovať.

„Mrzí ma, že už druhýkrát sa nielen v našom meste vianočné trhy konať nebudú. Dôvodom je mimoriadna pandemická situácia a opatrenia, ktoré prijala vláda. Pravá vianočná atmosféra nášho krásneho námestia nám bude všetkým veľmi chýbať. Verím, že si ju všetci budeme môcť vychutnať aspoň v teple domova. Želám si, aby sme toto obdobie prežili v zdraví,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Hoci sa vianočné trhy neuskutočnia, mesto Banská Bystrica chce aspoň symbolicky navodiť atmosféru Vianoc. Tohtoročná vianočná výzdoba bude tak ako minulý rok na Námestí SNP, na Dolnej ulici a Námestí Š. Moysesa, ktorej súčasťou budú aj svietiace LED zvieratá. Rozsvietená bude spoločne s vianočným stromčekom a verejným osvetlením 6. decembra 2021, na Mikuláša po zotmení.

Mgr. Dominika Adamovičová
hovorkyňa primátora