Aktuality

V meste pod Urpínom pribudnú ďalšie Kamene zmiznutých

-6183a491717c3--6183a491717c5Vysokoškolský pedagóg, výtvarník a sochár Michal Šuda pri ukladaní Stolpersteine..jpg

Banská Bystrica je jedno z mnohých miest nielen na Slovensku, ale aj po celej Európe, kde boli osadené Stolpersteine, tzv. Kamene zmiznutých. Sú poukladané pred domami ľudí, ktorí prišli o život v období holokaustu a nacistického režimu. Ide o projekt nemeckého umelca Guntera Demniga. Tento unikátny projekt funguje na Slovensku už desať rokov zásluhou banskobystrického Občianskeho združenia Antikomplex.sk. Prvé Stolpersteine boli osadené v Brezne a Banskej Bystrici. Dobrovoľníci na 70 miestach v 24 mestách a obciach SR uložili doteraz takmer 250 kameňov, ktoré pripomínajú konkrétnu obeť holokaustu či rasového násilia. V blízkosti lokalít s pamätnými dlažobnými kockami postupne pribudnú aj nálepky s QR kódmi. Po ich naskenovaní sa v smartfóne zobrazí konkrétny zdigitalizovaný príbeh.  

V sobotu 6. novembra 2021 o 13:00 hod. pribudnú pri mieste, kde stál Vančov dom a mlyn na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici ďalšie Stolpersteine. Kamene zmiznutých osadia v mieste, kde žil so svojou rodinou obchodník s miešaným tovarom, podporovateľ Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Ján Vančo, ktorý pomáhal protinacistickému odboju, a on a jeho rodina sa stali obeťami nacistického teroru. Podujatie v deň výročia zaistenia Jána Vanča gestapom pripravuje mesto Banská Bystrica spolu s Občianskym združením Antikoplex.sk. Na akcii sa zúčastnia aj príbuzní, ktorí v dome bývali až do jeho vyhorenia v roku 1972, následne bol o dva roky zbúraný, dnes tu stoja len zrúcaniny domu a mlyna. Účastníci stretnutia si zároveň pripomenú 10. výročie ukladania Kameňov zmiznutých v Banskej Bystrici a na Slovensku.

Ján Vančo počas druhej svetovej vojny pomáhal v odboji proti nacizmu. Po potlačení SNP v pivničných priestoroch ukrýval ranených povstalcov a židovských spoluobčanov. Dňa 6. novembra 1944 bol Ján Vančo zaistený gestapom, na druhý deň aj jeho chorá manželka Anna a tiež synovia Pavol a Ján. Rodinu Vančovcov, ako aj ľudí, ktorých ukrývali popravili nacisti v Kremničke 19. decembra 1944. Príbeh hrdinstva Jána Vanču a jeho rodiny si zaslúži, aby zostal navždy v pamäti mesta. Zároveň je dôležité, aby sme miesto ich života, práce a ľudskosti chránili ako pamiatku, aby sme stavali hradby proti nenávisti, násiliu a zlobe,“ skonštatoval 2. zástupca primátora mesta Banská Bystrica Milan Lichý.

“Kamene pripomínajú, že k tým najväčším tragédiám dochádzalo v uliciach, po ktorých denne chodíme, v časoch, ktoré si stále živo pamätajú naši starí rodičia. A ako ukazujú početné prípady v médiách, k rasovým útokom dochádza aj dnes. Tak ako pred viac než 80 rokmi, aj dnes stačí málo a z týchto tragédií môže byť opäť mrazivá každodenná realita. Aj preto je cieľom  projektu Kameňov zmiznutých naše spoločné “zakopnutie” o osudy ľudí vpísaných do zlatistých kociek v chodníkoch, aby sme už nikdy viac nezakopli tak, ako v období nacistického režimu,“ hovorí Andrej Čierny z OZ Antikomplex.sk.

„Banská Bystrica pred desiatimi rokmi spolu s Breznom zažila prvé uloženie Stolpersteinov na Slovensku, osobne rukami nemeckého umelca Guntera Demniga. Vďaka za prinesenie jeho projektu na Slovensko patrí banskobystrickému združeniu Antikomplex.sk. Mesto chce v ukladaní kameňov pokračovať ďalej, čestne sa vysporiadať s minulosťou je dôležité pre slušnú budúcnosť,“ dodal 2. zástupca primátora mesta Banská Bystrica Milan Lichý.

________________________________________________________________________

Stolperstein (z nemeckého „kameň na zakopnutie“) je pevne vsadený do chodníka pred domom zavraždeného. Okoloidúcim nenásilne pripomína zločin a miestnu históriu a súčasne dotvára verejný priestor. Na kameni s mosadznou tabuľkou s rozmermi 10 × 10 centimetrov je uvedené meno obete, dátum narodenia a jej osud, ako napr. zatknutie, deportáciu či miesto zavraždenia. Stolpersteine sú  dielom nemeckého umelca Guntera Demniga. Nachádzajú sa v takmer všetkých krajinách, ktoré boli počas druhej svetovej vojny okupované nacistami. Dodnes bolo uložených približne 100 000 kameňov v 25 krajinách po celej Európe.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

 

Galéria