Aktuality

Ulice Banskej Bystrice sa zazelenajú. Bolt prináša do mesta pod Urpínom zdieľané kolobežky

bolt kolo

Ponuku osobnej dopravy v Banskej Bystrici rozšírili elektrické kolobežky Bolt. V nasledujúcich týždňoch ich v meste pribudne približne 200.

Elektrické zelené kolobežky prichádzajú aj do Banskej Bystrice. V meste pod Urpínom sú k dispozícii už dnes. Bystričania a Bystričanky ich nájdu na viac ako 80 miestach, ktoré boli starostlivo vybrané v spolupráci s oddelením územného plánovania a architekta mesta. Na tieto miesta budú nabité kolobežky umiestňované každé ráno. Po jazde ich možno v rámci mesta zaparkovať na miestach, kde nebudú prekážať. V samotnom centre treba dbať na to, aby boli odstavené vo vyčlenených zónach uvedených aj v aplikácii.

Pre mesto bolo dôležité nastaviť už v začiatkoch spolupráce jasné pravidlá. Stanovili sa oblasti, v ktorých budú môcť záujemcovia jazdiť a parkovať. Okrem toho sa vytypovali aj zakázané zóny. Na kolobežke Bolt sa nebude môcť jazdiť a parkovať na Námestí SNP a Dolnej ulici, kde sa samospráva dlhodobo snaží regulovať pohyb áut a cyklistov. V tomto priestore je prioritou chodec. Zákaz jazdiť na zdieľaných kolobežkách Bolt bude aj v Mestskom parku na Tajovského ulici a v Parku pod Pamätníkom SNP, kde sa bude dať prejsť na kolobežke len po vonkajšom chodníku určenom pre chodcov aj cyklistov.

Oslovili sme viaceré mestá na Slovensku, v ktorých sú elektrické kolobežky Bolt už nejaký čas v prevádzke. Chceli sme poznať ich skúsenosti, a aj na základe toho prispôsobiť používanie kolobežiek v našom meste. Uprednostňujeme ekologické formy dopravy, no zároveň je pre nás nesmierne dôležitá aj bezpečnosť peších. Z tohto dôvodu sme vytypovali lokality, do ktorých bude vstup na kolobežke zakázaný, a tiež ulice, kde bude musieť byť znížená rýchlosť. Navrhli sme aj prirodzené body záujmu, kde budú kolobežky odstavené,“ vysvetľuje primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

V uliciach pešej zóny, v blízkosti Námestia SNP, bude povolená max. rýchlosť 10 km/hod. Keďže kolobežky sú prioritne určené na cesty a cyklochodníky, po chodníkoch môžu jazdiť maximálne rýchlosťou chodca.

“ Tento spôsob dopravy môže priniesť pre obyvateľov a návštevníkov nášho mesta niekoľko pozitív.  Kolobežky nezahusťujú dopravu, neznečisťujú vzduch a sú symbolom modernosti a približovania sa k moderným mestám,” doplnil viceprimátor mesta Jakub Gajdošík. Záujemcov a záujemkyne o nový druh dopravy zároveň požiadal, aby boli obozretní pri používaní kolobežiek a dôkladne sa oboznámili s pravidlami používania. “Kolobežky sme zaviedli tak, aby sme z nich mali veľa úžitku a potešenia. Stačí si osvojiť pár jednoduchých pravidiel, správať sa zodpovedne a ohľaduplne voči ostatným,” zhodnotil.

Kolobežky sa dajú požičať cez aplikáciu dostupnú na Google Play i App Store, ktorú už Bystričania a Bystričanky využívajú na objednanie odvozu. Stačí ju prepnúť na vyhľadávanie kolobežiek, a naskenovať QR kód umiestnený na stroji. Pred prvou jazdou sa zobrazia zásady bezpečného pohybu v meste a tiež pravidlá správneho parkovania kolobežiek. Niektoré z týchto informácií podajú kolobežky jazdcovi v hlasovej forme. V mene bezpečnosti je napríklad obmedzená rýchlosť jazdy v niektorých uliciach, čo sa jazdec dozvie počas jazdy priamo od kolobežky. Stroje nasadené v Banskej Bystrici hovoria slovensky, česky a anglicky v závislosti na nastavení aplikácie.

Platba za požičanie je po ukončení jazdy automaticky strhnutá užívateľovi z karty uloženej v aplikácii. Pri nástupe sa platí 0,50 eura, potom za každú 1 minútu 0,10 eura. Po jazde je treba kolobežku vhodne zaparkovať. Ak je v okolí cyklostojan, zaparkujte kolobežku k nemu. Ak v okolí nie je cyklostojan, zaparkujte kolobežku na chodníku tak, aby nikomu neprekážala. Musí zostať dostatok miesta aj pre kočiar s dieťaťom alebo invalidný vozík. Aplikácia v telefóne vás vyzve, aby ste zaparkovanú kolobežku odfotografovali. Ak zle zaparkujete, príde vám upozornenie. Kolobežky nenechávajte na cestách, v strede chodníkov, spadnuté na zemi a pod. Opakované zlé parkovanie bude viesť k zablokovaniu vášho užívateľského účtu.

„Elektrické kolobežky sú dôležitým prvkom mestskej dopravy budúcnosti. Sú rýchle, stačí si stroj požičať a za pár minút sa bez väčšej námahy dostanete napríklad od nákupného centra Europa na autobusovú stanicu. A to bez ohľadu na aktuálnu dopravnú situáciu. Okrem toho sú naše kolobežky vysoko ekologické a vyrobené s cieľom dosiahnutia klimatickej neutrality,“ vysvetľuje Martin Zajíc, manažér pre elektrické kolobežky Bolt na Slovensku.

O Bolte

Bolt je popredná európska dopravná platforma. Jej cieľom je zaistiť, aby bola doprava v mestách ešte dostupnejšia, pohodlnejšia a udržateľnejšia. Bolt má viac ako 50 miliónov užívateľov vo viac ako 40 krajinách Európy a Afriky. V súčasnej dobe ponúka prepravu autami, riešenia v oblasti mikromobility (elektrické kolobežky a bicykle) a tiež donášku jedla alebo doručovanie balíčkov. V ekologickom programe Green Plan sa spoločnosť zaviazala k úplnej kompenzácii emisií vzniknutých pri preprave cez aplikáciu Bolt v Európe, čo prispieva k zníženiu dopadu podnikania spoločnosti na životné prostredie.

 

Kontakt pre médiá:

WS Slovakia

Jakub Mendel

Mobil: +421 948 556 990

E-mail: mendel@ws-slovakia.sk