Aktuality

Riaditelia základných škôl sa pripravujú na otvorenie nového školského roka

Porada riaditeľov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica

Počas včerajšieho predpoludnia sa na pôde mestského úradu stretli riaditelia základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ZUŠ a CVČ, aby si vymenili svoje podnety a názory k začiatku školského roka. Spolu so zamestnancami Školského úradu diskutovali o nastavení ďalšej spolupráce,  otvorení nového školského roka 2021/2022 i o školskom semafore, ktorý zostavilo ministerstvo školstva za účelom udržania bezpečného prostredia v školách a školských zariadeniach.

Školský rok 2021/2022 sa začína 2. septembra 2021 a dochádzka na vyučovanie je pre žiakov povinná. Za predchádzajúci školský rok sa na úvod všetkým zúčastneným riaditeľom poďakoval viceprimátor Jakub Gajdošík.

V uplynulom období sme si prežili všetko, čo sme si predtým ani nevedeli predstaviť. Vytváranie mobilných odberných miest, zabezpečenie testovania, nič z toho by sme nedokázali splniť, ak by ste sa do toho nevložili a nepomohli nám. Verím, že pandemická situácia sa už nebude opakovať a svoju energiu budete môcť plnohodnotne venovať svojim žiakom. Želám vám, aby bol prichádzajúci školský rok oveľa lepší, aby bolo čo najviac detí v škole a aby sme sa vrátili k zaužívanému spôsobu vyučovania,“ povedal Gajdošík.

Riaditelia v týchto dňoch plánujú otvorenie školského roka  a privítanie takmer 700 prváčikov, ktorí dostanú od mesta darček v podobe knihy Márie Ďuríčkovej Abeceda zlatá. Do základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nastúpi cca 5800 žiakov, avšak presným údajom bude Školský úrad disponovať v polovici septembra.

Posledné dva roky boli pre nás všetkých v školstve zvláštne a donútili nás prispôsobiť sa novým okolnostiam, ktoré ochorenie COVID-19 prinieslo. Prázdniny máme na konci a blíži sa nový školský rok. Opäť prináša mnoho otázok a výziev, ktoré budeme musieť spoločnými silami zvládnuť. Verím, že vďaka vzájomnej spolupráci sa nám to podarí,“ doplnila Anna Martišovičová, vedúca Školského úradu.

V súvislosti s novým školským rokom sa  všetkým zúčastneným  prihovoril online aj minister školstva Branislav Gröhling. Riaditeľom odpovedal na otázky, ktoré ich najviac zaujímali.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora