Aktuality

Prvých sto zamestnancov mestských zariadení sociálnych služieb a terénnych pracovníkov bude najbližšie dni zaočkovaných proti COVID-19

IMG_4689

V zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je vďaka profesionálnemu prístupu zamestnancov situácia súvisiaca so šírením pandémie koronavírusu stabilizovaná. Prispieva k tomu najmä pravidelné sledovanie zdravotného stavu a testovanie všetkých pracovníkov i klientov, ako aj dodržiavanie nevyhnutných opatrení. Ďalšou ochranou pred ochorením COVID-19 by malo byť očkovanie, ktorým prejde prvá stovka zamestnancov ZSS už tento piatok, 8. januára 2021 v Rooseveltovej nemocnici.  

Po pondelkovom testovaní na COVID-19 v Zariadení sociálnych služieb Jeseň na Internátnej ulici, KOMUCE na Krivánskej a v Rozprávkových jasličkách na Tr. SNP, mali všetci zamestnanci výsledok negatívny. V Jeseni nepribudol žiaden klient pozitívny na koronavírus, v karanténe však ostáva 15 seniorov, ktorým bolo zistené ochorenie po testovaní ešte v decembri 2020. V KOMUCE sú z 90 klientov pozitívni traja.

Ešte v závere decembra 2020 nás oslovila Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, ktorá mala záujem vyjsť nám v ústrety a pomôcť s očkovaním zamestnancov našich zariadení, terénnych pracovníkov a tých, ktorí pracujú  ambulantne. Chceme, aby naši zamestnanci, ktorí prichádzajú do kontaktu s klientmi boli čo najviac chránení,“ hovorí Ivana Kružliaková, vedúca odboru sociálnych vecí.

Dobrovoľne sa  prihlásili opatrovateľky z pobytových zariadení, zariadení pre seniorov, z Rozprávkových jasličiek, zamestnanci podporovaného bývania, krízovej intervencie, nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodiny i terénni pracovníci.

V mestských zariadeniach sociálnych služieb pracuje približne 300 zamestnancov, ktorí prichádzajú do kontaktu s rizikovými osobami, sú v tzv. prvej línii a pracujú aj v teréne.  O očkovanie proti  ochoreniu COVID-19, ktoré je na Slovensku v plnom prúde, prejavila záujem zatiaľ takmer tretina z nich. Verím, že postupne sa pridajú aj ďalší. Ako lekár viem, že najúčinnejšou ochranou pred šírením pandémie nie je len dodržiavanie opatrení, ale najmä očkovanie,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria