Aktuality

Participatívny proces zameraný na hľadanie využitia Medeného hámra v budúcnosti je v polovici

Verejná prehliadka Medeného hámra s obyvateľmi mesta

Participatívny proces zameraný na hľadanie budúceho významu a využitia Medeného hámra, dôležitej technickej pamiatky v Banskej Bystrici, je v polovici. Prvým krokom k dosiahnutiu cieľa bol dotazník, do ktorého sa počas júla zapojilo takmer 1 200 respondentov. Aktuálne sa realizujú individuálne hĺbkové rozhovory so zástupcami rôznych skupín. Výskumnú správu vo forme verejnej prezentácie by mali predstaviť v novembri tohto roka.

Participatívny proces spustilo mesto Banská Bystrica v spolupráci s OZ ZA! Medený hámor v júli tohto roku. Na realizáciu oslovilo skúsený kolektív Spolka, ktorý sa venuje témam architektúry a sociológie.

Teší ma, že do dotazníkového prieskumu sa zapojilo viac ako tisíc ľudí, pričom takmer 80 percent tvorili Banskobystričanky a Banskobystričania. Znamená to, že obyvateľom mesta záleží na tom, čo sa v ich okolí deje a chcú byť nápomocní samospráve aj pri takýchto náročných výzvach, akými využitie Medeného hámra v budúcnosti jednoznačne je,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V súčasnosti výskumníci postupne spracúvajú a vyhodnocujú dotazník a jeho výsledku overujú v individuálnych rozhovoroch so zástupcami rôznych skupín. V rámci participácie sa uskutočnil aj spoločný workshop pre predstaviteľov viacerých inštitúcií a odbornú verejnosť. Okrem obhliadky areálu Medeného hámra bola jeho súčasťou aj mapovacia hra.

V nasledujúcich mesiacoch budú výskumníci zo Spolky pracovať na interpretácii a spracovaní výsledkov výskumu. Tie budú základom pre zadanie architektonickej súťaže na revitalizáciu areálu, ktorá poslúži aj ako podklad pre územný plán zóny, ktorý stanoví, aké funkcie budú v tomto chránenom areáli národných kultúrnych pamiatok prípustné,“ dopĺňa Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

V rámci propagácie témy Medeného hámra pripravilo OZ ZA! Medený hámor v uplynulých mesiacoch niekoľko podujatí, ktoré sa stretli s pozitívnou odozvou verejnosti. Na komentovanej prehliadke či premietaní filmu Cesty medi sa zúčastnili desiatky záujemcov.

Výstava v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici
Výstava v ŠVK BB

Do konca septembra je možné v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici vidieť výstavu s názvom Vízie obnovenia 500-ročnej histórie v návrhoch študentov Fakulty architektúry a dizajnu. Výstavný projekt prezentuje študentské práce možného využitia Medeného hámra, kultúrne vzácneho priemyselného areálu. Všetkých pozývame,“ dopĺňa Juraj Havlík z OZ ZA! Medený hámor.

 

 

Z histórie

Medený hámor je najvýznamnejšia technická pamiatka Banskej Bystrice s medzinárodným významom, a je tiež jednou z posledných stôp „banskej“ histórie nášho mesta. Nielenže má potenciál na rozvoj cestovného ruchu mesta a regiónu, ale má potenciál stať sa turistickou bránou do atraktívneho banského regiónu. Ide o druhý najstarší veľkovýrobný podnik na území Slovenska, ktorý fungoval nepretržite takmer 500 rokov (1496 – 1991), a ktorý sa môže pochváliť nejednou inováciou a svetovými patentami.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora