Aktuality

Nový most v Jakube skvalitní život obyvateľov

Nový most v Jakube

Okrem veľkých projektov a rekonštrukcií zameriava samospráva pozornosť aj na menšie okrajové mestské časti s cieľom skvalitniť život všetkých obyvateľov. Príkladom je finišujúca výstavba nového mosta do Iliaša či aktuálne ukončenie stavebných prác na novom premostení v Jakube za kostolom. Vďaka tejto oprave sa už Jakubčania nemusia obávať o bezpečnosť, nakoľko už čoskoro sa komfortne dostanú k svojim domovom peši, bicyklom či autom.

Podnety prichádzali najmä od obyvateľov Ovocnej a Hruškovej ulice v Jakube, ktorí sa dlhé roky dožadovali riešenia havarijného stavu premostenia.  To vedie k zastávke MHD, materskej škole, kostolu či na Jakubskú cestu. Mesto preto začalo vyvíjať úsilie, aby mohol byť most v tejto mestskej časti vymenený za nový.

Aj keď sa môže zdať, že ide o jednoduchý most, vybudovaniu toho nového predchádzala dlhá cesta.  S tvorbou projektovej dokumentácie sa začalo ešte v marci 2019. Následne sme museli získať všetky potrebné povolenia, čo trvalo takmer pol roka. Potom sme museli čakať na stavebné povolenie, nájsť verejným obstarávaním zhotoviteľa a vyčleniť finančné prostriedky v mestskom rozpočte. Som rád, že v júli tohto roku sme mohli začať so stavebnými prácami a dnes preberáme nový most od zhotoviteľa,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Chodci i vodiči ho budú môcť začať plnohodnotne využívať až keď bude vydané povolenie na predčasné užívanie stavby. Starý drevený most cez potok Bystrica nahradil železobetónový. Ide o jednopruhovú obojsmernú komunikáciu. Celková šírka mosta je takmer štyri metre. Cena stavebných prác sa po verejnom obstarávaní pohybuje vo výške cca 96 000 eur.

„Verím, že Jakubčanom nový most skvalitní život a pri prejazde sa už  budú cítiť bezpečne,“ dopĺňa primátor Nosko.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora