Aktuality

Na registráciu Do práce na bicykli máte čas ešte do 7. júna

DPNB v BB

So sloganom „Vezieme sa v tom spolu“ štartuje v Banskej Bystrici už 10. ročník kampane Do práce na bicykli, ktorá začala písať svoj príbeh v roku 2012 práve v meste pod Urpínom. Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica spolu s mestom Banská Bystrica sa už desaťročie snažia motivovať obyvateľov, aby svojou registráciou do kampane podporili vyvážený a udržateľný rozvoj mobility v meste. Bezplatná registrácia tímov do súťaže je možná až do 7. júna 2021 a samotné jazdenie a evidovanie jázd do práce a z práce bude prebiehať počas celého júna.

Ako a prečo?

Vytvorte si svoj vlastný tím, ktorý nemusí byť zložený len z cyklistov, ale aj z chodcov a tých, ktorí cestujú po meste verejnou dopravou (MHD). Na vytvorenie tímu sú potrební minimálne 2 a maximálne 4 kolegovia, ktorí bezplatnou registráciou na stránke www.dopracenabicykli.eu získajú jedinečné prístupové údaje do systému kampane. V ňom si budú počas júna zapisovať svoje jazdy do práce a z práce, prípadne na evidenciu presnej trasy použijú aplikáciu „DPNB 2021“ pre Android aj iOS. Navyše, okrem evidencie vlastných jázd budete môcť cez svoje konto označiť v mapke miesta, ktoré vám spôsobujú pri cestovaní po meste problémy, sú nebezpečné a chceli by ste na ne upozorniť. Účastníci napokon zabojujú o zaujímavé ceny, urobia niečo pre svoje zdravie a svoje mesto. Predovšetkým však podporia cieľ celej kampane, ktorým je motivácia kompetentných na úrovni štátu, samospráv a zamestnávateľov, aby vytvárali kvalitné a bezpečné podmienky aj pre tých, ktorí využívajú na presuny po meste bicykel alebo iné udržateľné formy dopravy.

Údaje poslúžia aj spracovateľom Plánu udržateľnej mobility

Práve v období, keď sa v Banskej Bystrici tvorí Plán udržateľnej mobility (PUM BB) a je predpoklad, že doprava v našom meste by sa mohla začať zlepšovať, je potrebné do tvorby takéhoto dokumentu zapojiť aj širokú verejnosť. Vstupné dáta pre vypracovanie kvalitnej analýzy aktuálneho stavu mobility v meste si vyžadujú aj informácie o dopravných návykoch obyvateľov. A práve evidencia jázd v systéme DPNB o každodenných cestách do a z práce počas jedného mesiaca je jedným z kvalitným podkladov pre expertov zo Žilinskej univerzity, spracovateľa PUM BB, ako bude aj pri navrhovaní opatrení.

Veríme, že obyvatelia Banskej Bystrice prijmú túto výzvu na zapojenie sa a „ukážu mestu svoju cestu“. Pretože aj s ich prispením bude môcť byť doprava v meste riešená efektívnejšie. Spoločné súťaženie s kolegami o ceny, ochrana životného prostredia v meste a podpora vlastného zdravia sú už len príjemným bonusom, ktorý prinesie okrúhly 10. ročník národnej kampane.

OCI BB

Galéria