Aktuality

Mestskí policajti sú vybavení novými defibrilátormi

Školenie MsP

Súčasťou dvoch výjazdových jednotiek príslušníkov banskobystrickej mestskej polície budú po novom už aj nové defibrilátory. Pracovníci druhého najväčšieho prevádzkovateľa ambulancií dopravnej zdravotnej služby na Slovensku, spoločnosti Merea, a. s., mestských policajtov vyškolili, aby boli kedykoľvek pripravení zasiahnuť a zachrániť život ľuďom, ktorí to budú potrebovať.

Automatické externé defibrilátory sú inteligentné prístroje, ktoré používajú nielen profesionálni záchranári, ale sú určené aj pre laickú verejnosť.

Pred niekoľkými rokmi sme venovali jeden externý automatický defibrilátor mestskému úradu. Som rád, že dnes môžeme odovzdať ďalšie dva príslušníkom mestskej polície. Jeho použitie je veľmi jednoduché, pretože usmerňuje obsluhu krok za krokom jednoduchými a jasnými hlasovými výzvami. V mnohých prípadoch sa záchranárom vďaka tomuto malému prístroju podarilo oživiť dospelých i deti,“ hovorí Ernest Caban, generálny riaditeľ spoločnosti Merea, a. s.

Defibrilátory dokážu detekovať poruchu srdcového rytmu, fibriláciu srdcových komôr, rýchly komorový rytmus, tachykardiu či stav bezsrdcovej aktivity.

Hlavnou pracovnou náplňou príslušníkov mestskej polície je pomáhať druhým. Často sa stretávajú so situáciami, keď je potrebné rýchlo konať a podať prvú pomoc. Verím, že novým vybavením v podobe defibrilátorov budú vedieť v prípade potreby zasiahnuť, a možno aj niekomu zachrániť život,“ dopĺňa Ivan Holík, náčelník mestskej polície.

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora

Galéria