Aktuality

Mestské lesy začali s obnovou poškodeného vodného žľabu Rakytovo

Vodný žľab Rakytovo opravujú po veternej smršti

Extrémne výkyvy počasia tento rok značne poškodili aj kultúrnu pamiatku obkolesenú banskobystrickými lesmi, ktorá sa nachádza v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci.  Mestské lesy Banská Bystrica, s. r. o. preto v týchto dňoch začali s najväčšou obnovou vodného žľabu Rakytovo od rekonštrukcie v roku 2006. Na opravu vyhľadávanej turistickej atrakcie sú v tomto roku odhadované náklady vo výške 8 000 eur.

Funkčný vodný žľab Rakytovo dlhý 2,5 kilometra je európska rarita. V minulosti sa používal na plavenie palivového dreva. V súčasnosti slúži už iba na ukážku historického plavenia. O túto jedinečnú kultúrnu pamiatku sa starajú zamestnanci obchodnej spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica. Po nedávnom silnom vetre musia na viacerých miestach odstrániť napadané kalamitné drevo či nanesené zosuvy pôdy a vymeniť drevené časti vodného žľabu.

Je to náročné, nakoľko pri oprave nesmú byť použité žiadne klince. Všetky časti žľabu ako kultúrnej pamiatky totiž musia byť z pôvodných materiálov, čiže drevené. Prácu taktiež sťažuje stále tečúca voda vo vodnom žľabe,“ popisuje postup obnovy Jozef Jankov, hlavný inžinier Mestských lesov Banská Bystrica, s. r. o.

Vodný žľab je umiestnený v krásnej prírode, čo prispieva k tomu, že za posledné roky ho objavuje čoraz viac návštevníkov. Jeho oprava potrvá do zimného obdobia a bude pokračovať aj budúci rok.

Predpokladáme, že opravovať sa bude dať ešte približne dva mesiace, nakoľko v zimnom období v tejto lokalite pracovať nie je možné. Budúci rok budeme v obnove pokračovať, no v tejto chvíli je ťažké odhadnúť ďalšie náklady.  Časť žľabu je zahádzaná vyvrátenými stromami po víchrici, ktoré budeme musieť najskôr odstrániť, a až tak uvidíme skutočné poškodenie. Odhadujeme, že budúci rok budeme musieť investovať minimálne ďalších 8 000 eur,“ hovorí Jankov.

Každoročne, v posledný aprílový týždeň, prebieha pri vodnom žľabe Rakytovo plavenie dreva určené na ukážku pre širokú verejnosť. Žiaľ, podujatie muselo byť už druhý rok po sebe z dôvodu epidemickej situácie zrušené.

Pevne veríme, že na jar 2022 sa pri plavení dreva v doline Rakytovo konečne zídeme,“ svorne dúfajú zamestnanci banskobystrických mestských lesov.

Z histórie

Vodný žľab v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci bol vybudovaný už v 19. storočí. V roku 2001 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku a v roku 2006 sa realizovala jeho veľká rekonštrukcia. Žľab na plavenie dreva sa po rekonštrukcii stal funkčný po celej dĺžke 2 450 m, vďaka čomu je v súčasnosti raritou nielen v slovenskom, ale aj v celosvetovom meradle.

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora