Aktuality

Banskobystrická plavecká 24-hodinovka sa ani tento rok neuskutoční

plavecká 24 hodinovka

V meste pod Urpínom sa pred 27 rokmi medzi vianočnými a novoročnými sviatkami uskutočnila prvá plavecká 24-hodinovka. Obľúbené športové podujatie, ktoré má  každoročnú tradíciu, doteraz pritiahlo na krytú plaváreň takmer 25 tisíc ľudí. Pandémia koronavírusu už druhý rok po sebe neumožňuje organizovať toto čoraz populárnejšie podujatie. Samospráva preto pripravila ako náhradu súťažný kvíz.

Obdobie po Vianociach je v meste pod Urpínom už viac ako dve dekády spojené s Banskobystrickou plaveckou 24-hodinovkou. Obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice môžu počas plaveckého maratónu bezplatne navštíviť plaváreň na Štiavničkách. Populárne športové podujatie sa tento rok podobne ako vlani, kvôli nepriaznivej pandemickej situácii neuskutoční.

Podujatie patrí k najobľúbenejším športovým akciám, ktoré sa konajú v našom meste tesne po vianočných sviatkoch. Mrzí ma, že už druhýkrát po sebe sa pre pandémiu neuskutoční. Verím, že o to viac si plavecký maratón užijeme spolu na budúci rok,“ povedal primátor Ján Nosko. Cieľom plaveckej 24-hodinovky je motivovať obyvateľov, aby urobili niečo pre svoje zdravie a hlavne si zašportovali.

Podobne ako minulý rok, mesto aj teraz pre Banskobystričanky a Banskobystričanov pripravilo súťažný kvíz, v ktorom si obyvatelia a milovníci plávania môžu preveriť svoje vedomosti a vyhrať zaujímavé vecné ceny. Pripravené sú pre troch súťažiacich, ktorí správne odpovedia na najviac otázok.

Do kvízu je možné zapojiť sa prostredníctvom odkazu, ktorý samospráva zverejnila na webe mesta a na sociálnych sieťach. Odpovede je potrebné poslať najneskôr do 31. decembra tohto roka. Vyhodnotenie sa uskutoční 5. januára 2022, výhercov budeme telefonicky kontaktovať,“ doplnila Dana Cibuľková, vedúca Oddelenia športu Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Link na súťažný kvíz – https://forms.gle/RzU79Cj8w7qejPbK9
___________________________________________________________________________

História plaveckej 24-hodinovky sa začala písať v roku 1994 vďaka nadšencom z Plaveckého klubu Banská Bystrica, v súčasnosti známym pod názvom Plavecký oddiel UMB Banská Bystrica. Pred dvoma rokmi odplávalo 100 metrov pre svoje zdravie 1 747 účastníkov, medzi ktorými nechýbali jeden a pol ročné deti, ako aj najstarší 83 ročný plavec. Doteraz najvyššiu účasť malo podujatie pred tromi rokmi, kedy sa do plaveckého maratónu zapojilo až 1 910 účastníkov a plaváreň navštívilo takmer 3 300 návštevníkov. Počas celej histórie si v rámci obľúbeného športovo-relaxačného podujatia zaplávalo približne 25 tisíc ľudí. Okrem domácich plavcov to boli aj zahraniční návštevníci z Rakúska, Českej republiky, Veľkej Británie i z USA.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora