Aktuality

Banská Bystrica sa pripája ku kampani Zastavme násilie na ženách

Linka pre ženy

Každá piata žena na Slovensku má za sebou skúsenosť s násilím zo strany súčasného alebo bývalého partnera. Ženy, ktoré zažívajú partnerské násilie potrebujú pomoc a podporu v mnohých oblastiach, veľakrát sa totiž odchodom od násilníka samotné násilie nekončí.

V týchto dňoch sa celý svet sfarbuje na oranžovo. Oranžová farba totiž symbolizuje svetlejšiu budúcnosť pre ženy a dievčatá bez násilia. OSN si ju zvolila ako farbu kampane „Zastavme násilie na ženách“, ktorá upozorňuje, že násilie je jedným z najrozšírenejších prípadov porušovania ľudských práv a ohrozuje slobodu, bezpečie a dôstojnosť miliónov dievčat a žien vo svete. Kampaň, ku ktorej sa pripája aj mesto Banská Bystrica, je súčasťou celosvetovej iniciatívy 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách.

Na Slovensku zažilo sexuálne násilie približne 100 000 žien. Väčšina z nich násilníka poznala, najčastejšie išlo o ich bývalých alebo súčasných partnerov. Pre všetky ženy, ktoré sú ohrozené alebo zažívajú násilie je určená bezplatná nonstop linka 0800 212 212, na ktorej získajú všetky dôležité informácie o násilí páchanom na ženách.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora