Aktuality

Pripomenuli sme si Deň vojnových veteránov

Foto10

V Banskej Bystrici sme si, tak ako každý rok, pripomenuli pamiatku padlých vojakov. Ústredná pietna spomienka sa v spolupráci so Zväzom vojakov SR, Oblastným výborom SZPB, občiansky združením Antikomplex.sk a Klubom vojenskej histórie Golian konala pri zrekonštruovanom Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke, kde sme si dnes o 11:11 hod. uctili obete vojny. Nezabudli sme však ani na ostatné vojnové hroby, pretože vence a divé maky boli položené na všetkých pietnych miestach v rámci mesta.  

Kremnička je jedným z najväčším masových hrobov na Slovensku. Počet obetí sa odhaduje na približne 747 ( z toho 478 mužov, 211 žien a 58 detí). Pamätník bol na tomto mieste postavený v roku 1949 a stal sa celonárodným symbolom pamiatky obetí nacistickej ideológie s cieľom varovať budúce generácie. Toto pietne miesto nám pripomína masové vyvražďovanie vojakov, ale aj mnohých mužov, žien a detí koncom druhej svetovej vojny. Pietnym aktom sme si dnes pripomenuli tragické udalosti, ktoré sa tu odohrali a vpísali sa do národnej histórie. „Mesto Banská Bystrica bude mať vždy v hlbokej úcte miesta posledného odpočinku vojnových obetí a budeme im venovať patričnú pozornosť a starostlivosť. V neposlednom rade budeme vždy spájať hlasy volajúce po tolerancii a úcte k demokratickým hodnotám tak, aby sme spoločnými silami vytesnili všetky prejavy násilia a nevraživosti. Sme dlžní tak urobiť v úcte k padlým obetiam, ktoré položili svoj život za nás. Sme povinní tak konať v mene zodpovednosti za budúcnosť našich detí a mladej generácie,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko. Obete vojny si dnes v Kremničke prišli uctiť aj veľvyslanec Chorvátskej republiky Aleksandar Heina, veľvyslanec Nemeckej spolkovej republiky Joachim Bleicker, veľvyslankyňa Rumunska Steluta Arhire, veľvyslanec Ruskej federácie Alexey Leonidovič Fedotov, veľvyslanec Štátu Izrael Boaz Modai, radca veľvyslanectva Ukrajiny Oleksandr Tsuprenko, honorárny konzul Srbskej republiky Mojmir Vrlik.

Silný príbeh obetí Kremničky následne pripomenula aj ceremoniálna inštalácia pamätných kameňov Stolpersteine pred domami obetí nacistov z 2. svetovej vojny na Dolnej ulici a Rudlovskej ceste. Kamene vyzerajú ako zlatistá dlaždica v chodníku – na mosadznej tabuľke je stručne uvedených pár údajov o danom človeku. Autorom projektu je nemecký umelec z Kolína nad Rýnom Gunter Demnig, ktorý kamene vyrába a ukladá 22 rokov. Projekt Stolpersteine od roku 2012 na Slovensko prináša a koordinuje OZ Antikomplex.sk. Doteraz bolo v 25 slovenských mestách a obciach uložených viac ako 200 kameňov, najčastejšie práve v Banskej Bystrici.

V sobotu, 9. novembra boli vence uložené na ul. Kpt. Jaroša pri pomníku obetiam 1. svetovej vojny na cintoríne v Sásovej pri pomníku padlým v prvej svetovej vojne. Dnes sme pietne spomienky konali aj na Židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste, na Rímskokatolíckom cintoríne na Nám. Š Moysesa, na Evanjelickom cintoríne v Lazovnej ulici, na Vojnovom cintoríne v Majeri, pri Pamätníku prvej svetovej vojny pri Podlaviciach, pri Obelisku na Námestí SNP a v areáloch viacerých škôl.

Galéria