Aktuality

V rebríčku chlapčenských mien stále vedie Jakub, Elišku predbehla Sofia

Uvitanie-do-zivota-1200x900

Uplynulý rok 2023 bol šťastný pre mnohé páry. V Rooseveltovej nemocnici sa podľa matričných záznamov narodilo 1 048 detí, z toho 561 Banskobystričaniek a Banskobystričanov. K pätici najobľúbenejších dievčenských mien patrili v minulom roku Sofia, Nina, Hana, Ema/Emma a Eliška. Rodičia vyberali aj tradičnejšie mená, akými sú Anna, Elena, Júlia, Mária, Magdaléna či Zuzana. V rebríčku chlapčenských mien naďalej vedie Jakub. Nasleduje Simon a Šimon, Samuel, Matúš, Adam a Michal. K typickým slovenským menám, ktoré dávajú rodičia svojim novorodeniatkam patrí aj Martin, Ján, Juraj, Jozef, Pavol či Pavel.

Pri výbere netradičných mien majú väčšiu fantáziu rodičia dievčat. Opäť sa inšpirovali zahraničím a v matričnej knihe nám pribudli v minulom roku mená ako Wenonah, Maya, Zoi, Chloe, Loren, Ellie, Grasiela, Lina, Chrystal, Harper, Aless či Zuhra. K zahraničným chlapčenským menám patril Alen, Serafim, Zeyn, Tony, Ruben, Levi i Damir,“ hovorí vedúca Matričného úradu a ohlasovne pobytu Marta Čellárová.

Všetkých malých Banskobystričanov a Banskobystričanky matrika postupne pozýva na uvítanie do života, v priestoroch Radnice na Námestí SNP. Každý nový obyvateľ Banskej Bystrice dostane na uvítaní darček v podobe dupačiek, poukážky na plávanie či knižku.

Stále funguje aj online rezervačný systém, ktorý sa nám osvedčil predovšetkým po pandémii. V tom období sme potrebovali dobehnúť mesiace, keď deti nemohli byť vítané. Dnes ho využíva už len minimum rodičov, preto sme sa vrátili k zasielaniu klasických pozvánok,“ dopĺňa Čellárová.

V uplynulom roku sa uskutočnilo 358 sobášov. V obradných priestoroch mesta ich bolo vykonaných 241 a  v cirkevných zboroch spadajúcich do matričného obvodu 117.

Postup pri uzatváraní civilných manželstiev sa začiatkom roka 2023 zmenil. Zmenou legislatívy už nie je potrebné, aby snúbenci žiadali o povolenie od matriky, kde majú trvalý pobyt. Znamená to, že môžu uzatvoriť manželstvo kdekoľvek na Slovensku,“ hovorí Marta Čellárová.

Matrika v uplynulom roku zaznamenala aj 172 rozvodov.  V Matričnej knihe je zapísaných 1 196 úmrtí, z čoho Banskobystričanov a Banskobystričaniek bolo 774.  K 31. decembru 2023 žilo v Banskej Bystrici 73 639 ľudí, pričom 39 226 bolo žien a 34 413 mužov.

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora