Aktuality

V meste pod Urpínom pribudne 35 nabíjacích staníc pre elektromobily

foto: Freepik, ilustračná

Banská Bystrica bola úspešná v projekte zameranom na podporu elektromobility, vďaka čomu získala 219 600 eur z Plánu obnovy a odolnosti SR na budovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. V meste pod Urpínom počas tohto roka pribudne celkovo 35 nabíjacích bodov pre obyvateľov a návštevníkov, ktorí využívajú automobily s elektrickým motorom. Samospráva tak napĺňa svoje ciele definované aj v schválenom strategickom dokumente − Pláne udržateľnej mobility.

Aj v banskobystrických uliciach sa objavujú čoraz častejšie autá poháňané výlučne elektrickou energiou. Samospráva preto začína s prvou etapou budovania nabíjacích bodov pre majiteľov elektromobilov.

Podpora ekologických foriem dopravy patrí medzi naše priority, preto som rád, že sme boli úspešní a podarilo sa nám získať mimorozpočtové zdroje v stopercentnej výške. Verím, že tento pilotný projekt je len začiatok a inštaláciou 35 nabíjacích bodov pre elektrické automobily naštartujeme ďalší rozvoj budovania potrebnej nabíjacej infraštruktúry v našom meste,“ hovorí primátor Ján Nosko.

V najbližšom období mesto vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý sa postará o výstavbu verejne prístupných nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá a o budovanie nabíjacích hubov. V rámci projektu bude v Banskej Bystrici osadených celkom 32 nabíjacích AC bodov s pomalším nabíjaním a 3 rýchlonabíjacie DC stanice. Rýchlonabíjačky budú umiestnené na verejných parkoviskách v blízkosti zimného štadióna, Národného atletického štadióna SNP na Štiavničkách a v centre mesta.

Ide o lokality, v ktorých sa zdržiava mnoho ľudí. Naším cieľom je zabezpečiť prístup obyvateľov a návštevníkov aj k takejto infraštruktúre. V tesnej blízkosti bytových domov na sídliskách v mestských častiach Uhlisko a Fončorda budú osadené AC stanice. Nabíjacie body plánujeme umiestniť neďaleko parkovacích miest, kde je aj potrebné technické zázemie,“ dopĺňa Martin Lakanda, vedúci Odboru rozvojových aktivít mesta.

Nabíjacie stanice pribudnú v tomto roku na Jilemnického, Švermovej, Wolkerovej, THK, Slnečnej, Internátnej, Tulskej a Moskovskej ulici. Ďalšie budú k dispozícii na Malachovskej a Mičinskej ceste, na Hronskom predmestí a ul. 9. mája na Uhlisku.

Budovaním elektronabíjacích staníc vytvoríme podmienky pre rozvoj ekologickej dopravy, znížime emisie CO2, čo bude mať dopad na zlepšenie kvality ovzdušia. Rozvíjanie tejto infraštruktúry môže napomôcť motivovať ľudí k tomu, aby častejšie využívali trvalo udržateľné formy dopravy,“ hovorí Vladimír Brieda z oddelenia implementácie projektov.

Budovanie siete nabíjacích bodov je v súlade so strategickým Plánom rozvoja dopravy SR do roku 2030 a národnými cieľmi Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 – 2030.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora