Aktuality

Turistický vláčik odštartuje svoju druhú sezónu poslednú aprílovú sobotu

Turisticky-vlacik-1-1200x900

Obľúbený turistický vláčik NEUSOHL EXPRESS sa po zimnom období opäť vydá do ulíc po svojej trati, aby potešil obyvateľov i návštevníkov Banskej Bystrice. Svoju druhú sezónu odštartuje pred otvorením Vínšpacírky v sobotu, 27. apríla 2024 v dvoch časoch, o 10.00 hod. a o 11.00 hod. Novinkou tohtoročnej sezóny budú špeciálne víkendové jazdy z mesta pod Urpínom priamo do obce s bohatou tradíciou a baníckymi pamiatkami, do Španej Doliny.

Turistický vláčik si získal svojich obľúbencom už počas minulého roka, keď previezol historickým centrom Banskej Bystrice cca 8 tisíc návštevníkov. Približne 45-minútová jazda vláčika s kapacitou pre 56 cestujúcich bude tak, ako minulý rok, začínať a končiť pri Hodinovej veži na banskobystrickom námestí.

Neusohl Express odštartuje sezónu 2024 v sobotu, 27. apríla dopoludnia. V popoludňajších hodinách, v ten istý deň, bude počas podujatia Vínšpacírka odstavený na Námestí SNP. Návštevníkom poslúži ako informačný bod o novinkách a aktivitách v regióne, ktoré im poskytnú zamestnanci OOCR Stredné Slovensko. Od nedele, 28. aprílaaž do konca mája, bude premávať počas víkendov. V hlavnej turistickej sezóne jún-august vyrazí do ulíc každý deň,“ objasňuje riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko Jiří Pěč.

Odchody spred Hodinovej veže sú štandardne stanovené na 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 15:00, 16:00, 17:00 a 18:00 hod. Cestovné sa oproti minulému roku nemení. Pre mestský okruh naďalej ostáva základný lístok v cene 4 eurá. Zľavnený lístok za polovičnú cenu 2 eurá je určený pre deti a mládež od 2  do 15 rokov, dôchodcov nad 65 rokov, ZŤP osoby a ich sprievod, ako aj pre darcov krvi. Lístky je možné zakúpiť si priamo vo vláčiku platbou v hotovosti alebo kartou. Pre Banskobystričanky, Banskobystričanov a návštevníkov mesta je pripravená aj novinka v podobe novej trasy.

Teší ma, že od mája pribudnú počas víkendov aj špeciálne jazdy z Banskej Bystrice na Španiu Dolinu, ktorá je známa svojou baníckou históriou a ponúka nejedno pekné zákutie. Tieto zážitkové jazdy budú zahŕňať vstup do jediného sprístupneného priestoru v podzemí Španej Doliny,  do banského podzemného prekopu, vstup do historickej ľudovej školy i múzea medi. S turistickým vláčikom sme do tejto lokality absolvovali už aj skúšobnú jazdu, preto verím, že novú trasu  návštevníci a obyvatelia ocenia a využijú,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Vláčik bude do Španej Doliny jazdiť len počas víkendov s odchodom z Námestia SNP o 9.00 hod. Zo Španej Doliny naspäť do mesta Banská Bystrica vyrazí o 15.00 hod. Z dôvodu obmedzenej kapacity bude na  tieto jazdy možné zakúpiť si lístky aj vopred prostredníctvom webu www.centralslovakia.eu.

Tak ako minulý rok, jazdu vláčikom si budú môcť objednať aj skupiny záujemcov. Z tohto dôvodu sa môže čas jazdy zmeniť. Aktuálne informácie je preto vždy dobré sledovať na webe centralslovakia.eu a na informačnej tabuli v Hodinovej veži. V prípade záujmu si skupiny môžu jazdu objednať na e-mailovej adrese: vlacik@centralslovakia.eu.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora