Aktuality

Štvordňový jazzový festival prinesie v závere apríla do Banskej Bystrice kvalitné koncerty

IMG_0981

Banskobystrické Námestie SNP, Robotnícky dom, Hogo Fogo Jazz & Art Club a Štátna vedecká knižnica sa stanú od 25. do 28. apríla 2024 dejiskom 28. ročníka United Europe Jazz Festivalu. Na podujatí s bohatou históriou, ktorý prepája tri krajiny – Slovensko, Česko a Poľsko, sa predstavia opäť výnimoční domáci i zahraniční muzikanti. Vstupenky na jednotlivé koncerty je možné zakúpiť si na tomto odkaze.

Prvý deň festivalu, štvrtok, 25. apríl

Festival sa začne vo štvrtok, 25. 4. 2024 o 16:00 hod. v Hudobnom átriu Štátnej vedeckej knižnice filmovým dokumentom Kena Burnsa Čistá radosť.  Zachytáva vývoj jazzu v období rokov 1935 – 1937 na pozadí Veľkej hospodárskej krízy a diskrimináciu čiernych hudobníkov vo verejných zariadeniach.

V Hogo Fogo Jazz & Art Clube sa v tento deň o 19:00 hod. uskutoční koncert Dana Costu (UK), klaviristu a skladateľa známeho zo spolupráce so svetovou jazzovou špičkou ako John Palitucci či Mike Stern. Doprevádzať ho bude Banskobystričan, Peter Solárik na bicích a Matej Štubniak na kontrabase.

Druhý deň festivalu, piatok, 26. apríl

Druhý deň festivalu odštartuje duo Lash & Grey so speváčkou Kristínou Mihaľovou a gitaristom Jakubom Šedivým, ktorí patria medzi najvýraznejšie objavy slovenskej hudobnej scény posledných rokov. Spolu s nimi zahrajú na pódiu Robotníckeho domu talentovaní českí muzikanti Tomáš Baroš na kontrabase a Marek Urbánek na bicích,“ hovorí Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Nevšedný hudobný zážitok prinesie návštevníkom festivalu nepochybne aj druhý koncert piatkového večera v podaní poľského kvarteta THE CHOICE v Hogo Fogo Jazz & Art Clube o 21:00 hod. Kvarteto tvorí jeden z najvýznamnejších poľských jazzových saxofonistov a skladateľov Adam Wendt, Piotr Wyleżoł (klavír), Mariusz Bogdanowicz (kontrabas) a Sebastian Frankiewicz (bicie).

Tretí deň festivalu, sobota, 27. apríl

28.ročník United Europe Jazz Festivalu bude v sobotu, 27. apríla okrem kvalitných hudobných hostí ozvláštnený aj tradičným vínnym festivalom Vinšpacírka. V sobotu popoludní na Námestí SNP zahrá Big Band a Saxofónové kvarteto ZUŠ J. Cikkera. Po vystúpení žiakov banskobystrickej základnej umeleckej školy odohrá koncert výborná slovenská jazzová speváčka Svetlana Rymarenko, ktorá okrem rôznych jazzových zoskupení pôsobí v a cappelle Fragile. Spoločnosť na pódiu jej budú robiť Richard Csino (basa), Roland Kánik (klávesy) a Gabriel Vohlárik (bicie/perkusie). Hudobný program na námestí uzavrie jedna z najvýraznejších slovenských speváčok rnb, soulu, low-key housu, funku a jazzu Anita Soul, ktorá predstaví svoj nový album s názvom Balans. Na pódiu nebude sama, ale s Davidom Hodekom, Richardom Csinom, Petrom Kunzom, Oskarom Törökom a Michalom Bugalom.

Sobotný program sa z námestia opäť presunie do priestorov Robotníckeho domu, kde čaká na návštevníkov festivalu výnimočný hudobný zážitok v podaní českého speváka a textára Dana Bártu. Jeho originálna tvorba je rešpektovaná publikom, hudobníkmi aj kritikmi. S rôznymi zoskupeniami vydal viac než dve desiatky autorských albumov, úspešne koncertuje v Čechách, na Slovensku i v zahraničí,“ dopĺňa Zuzana Kohútová.  Dana Bártu bude na pódiu v Robotníckom dome sprevádzať Robert Balzar Trio, ktoré tvorí kontrabasista Robert Balzar, pianista Vít Křišťan a hráč na bicie nástroje Kamil Slezák.

Štvrtý deň festivalu, nedeľa, 28. apríl

Posledný deň festivalu ukončíme na Námestí SNP koncertom mládežníckeho orchestra z Borského Mikuláša, Big Band Storm (14:00 hod.) a big bandom slovenského trúbkára a skladateľa Lukáša Oravca (15:30 hod.). V trinásťčlennom zoskupení Lukáš Oravec Orchestra účinkujú poprední hudobníci zo Slovenska, Česka, Nemecka, Maďarska a USA.

O United Europe Jazz Festivale

United Europe Jazz Festival sa organizuje v Banskej Bystrici už od roku 1996.  V čase svojho vzniku bol jediným dixielandovým festivalom na Slovensku. V roku 2002 mestá Banská Bystrica, Hradec Králové (ČR), Zakopane (PL) a Salgótarján (HU) spojili svoje jazzové festivaly a vytvorili spoločný projekt s názvom Stredoeurópsky jazzový most. V súčasnosti tento hudobný festival prepája tri krajiny – Slovensko, Česko a Poľsko. Medzinárodná spolupráca pretrváva už 22 rokov. V českom Hradci Králové a v poľskom Zakopanom odohrá, v rámci 28. United Europe Jazz Festivalu, koncerty najvýznamnejšia osobnosť slovenskej jazzovej scény Peter Lipa.

 

 

Zuzana Kohútová
Kultúrne centrum Robotnícky dom 

Galéria