Aktuality

Rozhodnite o víťazných projektoch participatívneho rozpočtu ONLINE hlasovaním

Urpínske serpentíny

Mesto Banská Bystrica spúšťa po prvý raz hlasovanie o postupujúcich projektoch participatívneho rozpočtu elektronickou formou. Online hlasovanie sa začne dňa 9. januára 2024 prostredníctvom online platformy DECIDIM na adrese: https://spolupracovna.banskabystrica.sk/.  Ktoré z projektov získajú najviac hlasov a ich realizácia bude podporená financiami z mestského rozpočtu sa dozvieme 23. januára. Od zavedenia online hlasovania si samospráva sľubuje pozitívnu zmenu, zvýšenie počtu hlasujúcich, ale aj nárast predkladateľov, ktorí majú dobrý nápad a potrebujú financie na jeho realizáciu.

online hlasovaniu je možné pristúpiť po úvodnej registrácii na online platforme DECIDIM, v rámci ktorej osoba prehlasuje, že bude dodržiavať  pravidlá participatívneho rozpočtu. Pripomíname, že hlasovať môžu obyvatelia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, ktorí dosiahli vek 15 rokov, obyvatelia  s prechodným pobytom na území mesta, ale aj študenti navštevujúci stredné či vysoké školy v meste pod Uprínom.

Obyvatelia, ktorí nemajú možnosť hlasovať online, môžu zahlasovať aj na Mestskom úrade (Československej armády 26, Banská Bystrica) prostredníctvom asistovaného online hlasovania. Zamestnanci Klientskeho centra MsÚ pomôžu s online hlasovaním každému, kto bude potrebovať pomoc a prejaví o to záujem.

Veríme, že online hlasovaním zjednodušíme procesy a zapojíme do participatívneho rozpočtu viac obyvateľov. Zároveň dávame možnosť hlasovať aj imobilným obyvateľom, ale aj mladým ľuďom, ktorí využívajú nové formy komunikácie častejšie. Zavedenie online hlasovania zároveň vnímame ako príležitosť precvičovať digitálne zručnosti obyvateľov a pripravovať ich na ďalšie participatívne procesy, ktoré plánujeme robiť v online priestore,“ hovorí Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie MsÚ v Banskej Bystrici.

V aktuálnom ročníku je možné hlasovať za deväť postupujúcich projektov, ktoré odsúhlasila Koordinačná rada Participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica a odborné útvary MsÚ. Návštevníci webu môžu podporiť – označiť dva projekty, ktoré sa najviac približujú ich predstavám.

  1. Radvanská záhrada, tretia etapa – oddychová zóna s aktívnym odpočinkom pre ľudí v rámci pozemku Auly SZU v Radvani.
  2. Stromy k 80. výročiu SNP ꟷ vysadenie nových stromov v lokalitách Uhlisko, Centrum, Fončorda a Radvaň.
  3. Relax pasáž ꟷ relaxačná pasáž na Kalinčiakovej ulici v Radvani.
  4. Zveľadenie dirtparku Fora Lines ꟷ zveľadenie športového areálu na Moskovskej ulici na Fončorde.
  5. Rozkvitnutá Mičinská záhrada ꟷ obnovenie rastlinnej výsadby v betónových vyvýšených záhonoch na zastávke oproti parkovisku Mičinská na Uhlisku.
  6. Zo smetiska ihrisko 2 ꟷ druhá etapa revitalizácie ihriska na Sadovej ulici na Fončorde.
  7. Komunitná záhrada Poľná / Malachovská cesta ꟷ zjemnenie a zveľadenie verejného priestoru, komunitnej záhrady v Radvani.
  8. Záchrana Evanjelického cintorína na Okružnej ulici ꟷ čistenie a revitalizácia oplotenia cintorína na Okružnej ulici na Fončorde.
  9. Centrum Radvaň – miesto, kde to žije! ꟷ tretia etapa rekonštrukcie nebytových priestorov mesta Banská Bystrica na Nám. Ľ. Štúra.

V prípade otázok je možné kontaktovať koordinačnú radu prostredníctvom e-mailovej adresy: prbanskabystrica@gmail.com.

 

Zdenka Marhefková
hovorkyňa primátora