Aktuality

Historickým centrom mesta prejde sprievod masiek

Fašiangy v Banskej Bystrici

Jedno z najveselších období roka, ktoré je plné tradičných zvykov, sú fašiangy. Čas bujarých zábav, veselia, kedy sa do hojnosti spievalo a tancovalo, jedlo a hodovalo. Nechýbali obľúbené zabíjačky a svadby. Fašiangy, ktoré nasledovali po vianočnom období a končili pred veľkým pôstom, symbolizujú čas prechodu od zimy k jari. Začínajú sa sviatkom Troch kráľov a končia o polnoci pred Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadla na 14. február. Na Slovensku majú fašiangy rôzne podoby, v závislosti od zvykov v jednotlivých regiónoch. Jeden zvyk je však všadeprítomný, a to tradičný sprievod masiek, ktorý sa zachoval dodnes. Vidieť ho bude možné aj v Banskej Bystrici. 

V minulosti na fašiangy končili priadky, ktoré vypĺňali neskorú jeseň a predvianočné obdobie. V tom čase do spoločnosti prijímali mládencov a dievčatá, učni sa stávali tovarišmi a cechy si volili nových cechmajstrov. Nechýbali tiež obľúbené hry a predstavenia či rôzne tajomné obrady. Fašiangy boli i sviatkom jedla. Na každej zábave boli stoly plné tradičných dobrôt, vrátane vyprážaných pampúchov alebo fánkov. V mestách sa o fašiangy starali hlavne remeselnícke cechy, ktoré sa snažili o čo ich najväčšiu atraktivitu. Po dedinách zasa fašiangové pochôdzky a zábavy organizovali slobodní mládenci.

K obdobiu veselosti neodmysliteľne patria viaceré pranostiky. Jedna z nich hovorí, že ak sú krátke fašiangy, bude tuhá zima. Nielen preto sa všetci tešili, pokiaľ obdobie zábav trvalo čo najdlhšie. Na dedinských tancovačkách bolo ideálne prostredie, kde si slobodné dievčatá našli svojich ženíchov, mládenci zas vybrali budúce nevesty. Ak boli fašiangy dlhé, hovorievalo sa, že sa vydajú všetky slobodné dievky, dokonca aj tie škaredé,“ poznamenala Lýdia Baranová, vedúca Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Pred Popolcovou stredou si najmä obyvatelia dedín užívali najznámejší zvyk, a to chodenie fašiangovníkov s koledou po domoch. V každom zavinšovali gazdinej, aby úroda pekne narástla a všetkého bolo dostatok. Potom vytancovali dievky v dome. Za odmenu dostali vajíčka, pálenku, klobásu, slaninu, koláče i peniaze, aby bolo z čoho zaplatiť muzikantov. Mládenci, ktorí robili pochôdzky po dedine a pripravovali zábavu, sa preobliekali za rôzne masky. Najčastejšie napodobňovali ženy, mladuchy a ženáčov, žobrákov, kováčov, drotárov či kominárov. Často nechýbali masky s podobou zvierat. Symbolom konca fašiangov je pochovávanie basy, pri ktorom sa paroduje skutočný pohreb.

Tohtoročné fašiangy vyvrcholia pred veľkonočným pôstom v utorok, 13. februára o 16:30 hod. aj v meste pod Urpínom. Sprievod v maskách budú môcť Banskobystričania, ale i návštevníci vidieť prechádzať z Dolnej ulice na Námestie SNP. Členovia Folklórneho súboru Urpín z Banskej Bystrice a Folklórnej skupiny Priechoďan z Priechodu predstavia tradičné zvyky spojené s pochovávaním basy. Fašiangy v meste budú pokračovať od 19:00 hod. v Podkroví Stredoslovenského osvetového strediska jemne pikantným koncertom speváckych zoskupení a sólistov s názvom Piesne moje, piesne,“ uviedla Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

 

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria