Aktuality

Európsky unikát v Rakytove predvedú mestskí lesníci v jeho celej kráse

Plavenie dreva

Pri Dolnom Harmanci sa nachádza jedinečná kultúrna pamiatka na splavovanie rovnaného dreva. Vodný žľab vybudovaný približne v 19. storočí má dĺžku 2 450 metrov. Celá konštrukcia je zo smrekového a jedľového dreva, bez použitia klincov či iného materiálu. Aj vďaka mestským lesníkom sa zachoval ako jeden z mála vodných žľabov určených na plavenie dreva v Európe. Pred 24 rokmi bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V poslednú aprílovú sobotu sa v Rakytove po roku opäť uskutočnia ukážky, ako sa z lesov okolo Banskej Bystrice prepravovala drevná hmota.

Vyťažené drevo z mestských lesov sa v minulosti k vodnému žľabu dopravovalo pomocou koní, ručne či rizňami. Robotníci ho potom porezali a poštiepali na metrovicu. Nasledujúcu jar ju hádzali do žľabu. Na plynulý pohyb splavovania dreva dohliadalo 40 až 80 ľudí rozostavených pozdĺž žľabu. V jeho ústí sa žľab prehradil, čím vzniklo jazierko, z ktorého hákmi upevnenými na dlhých paliciach robotníci polená vyhadzovali a ukladali do rovnaní. Rovnané drevo sa splavovalo potokom až do Banskej Bystrice, kde sa zachytilo na hrabliach.

Plavenie dreva vodným žľabom predstavovalo bežný spôsob, ako dostať drevnú hmotu z hornatého terénu bližšie k mestu. V tej dobe išlo o strategickú surovinu pre miestnych ľudí. Drevo bolo jediným zdrojom na vykurovanie. Vodné žľaby, aký máme aj v Rakytove, boli vybudované vo viacerých dolinách, nakoľko drevo z ťažko prístupných lokalít sa iným spôsobom ani nedalo dostať do dolín. Rakytovský vodný žľab dnes slúži ako pamiatka zručnosti a vynaliezavosti našich lesníckych predkov, a nepochybne upúta pozornosť vnímavých návštevníkov mesta pod Urpínom a jeho okolia,“ povedal Blažej Možucha, riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica, s.r.o.

Národnú kultúrnu pamiatku pri Dolnom Harmanci za dlhé roky značne poškodil zub času a zostala čiastočne znefunkčnená. Samospráva sa rozhodla pre jej celkovú rekonštrukciu už v roku 2006.

„Vodný žľab je i v súčasnosti vystavený vplyvom vonkajšieho prostredia. Približne pred dvoma rokmi, počas extrémnej búrky, na žľab popadalo viacero stromov a jeho veľká časť bola poškodená. Okolo tohto európskeho unikátu sú tiež strmé bralá. Z času na čas sa nejaký obrovský balvan odtrhne a zničí časť národnej kultúrnej pamiatky. Prívalové dažde počas tohtoročnej zimy sa taktiež negatívne podpísali pod poškodenie vodného žľabu. My, lesníci, sa ho ale snažíme každoročne obnovovať. Ide o symbol mestských lesov. Je to pamiatka, ktorú navštevuje mnoho ľudí, a nám záleží na tom, aby bol vodný žľab funkčný aj dnes,“ uviedol Jozef Jankov, hlavný inžinier mestských lesov.

Od roku 2007 lesníci pre verejnosť, raz ročne, prezentujú v Rakytove najstarší spôsob prepravy dreva. Ukážky jeho plavenia pomocou vodného žľabu sa uskutočnia v sobotu 27. apríla 2024. Podujatie odštartuje o 9:30 hod. otvorením plavebnej sezóny a drevorubačskými raňajkami. Od 10:45 do 12:30 hod. bude pokračovať samotné plavenie dreva.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora

Galéria