Aktuality

Do začiatku kontinentálneho šampionátu U18 v Banskej Bystrici zostáva 100 dní

100-dni-sirka-A-768x419

Odpočet záverečného obdobia príprav športovcov aj organizátorov je spustený: do začiatku majstrovstiev Európy do 18 rokov v atletike, ktoré sa uskutočnia 18. – 21. júla 2024 v Banskej Bystrici, zostáva presne 100 dní. Mimochodom, okrúhle číslo zároveň zhodou okolností presne vyšlo na 100. deň tohto kalendárneho roka. O rozsahu blížiaceho sa druhého najvýznamnejšieho tohtoročného podujatia pod kuratelou European Athletics po júnových ME dospelých v Ríme vypovedajú vstupné počty. Na dorastenecký kontinentálny šampionát na Národnom atletickom štadióne Vojenského športového centra Dukla na Štiavničkách podľa predbežných prihlášok smeruje 1102 reprezentantov zo 48 krajín. Spolu s členmi realizačných tímov je potenciálnych účastníkov dovedna 1556. Na regulárnosť súťaží dohliadne 150 rozhodcov a k hladkému priebehu podujatia prispeje 350 dobrovoľníkov.

Neochvejná dôvera

„Slovensko prvý raz organizuje vrcholné európske dráhové podujatie. Vzhľadom na usporiadanie majstrovstiev Európy 2017 v krose, viacerých ročníkov ME družstiev v chôdzi a Európskeho pohára 2019 vo vrhoch, ale aj atletických súťaží v rámci Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2022, však EA neochvejne verí, že to bude vynikajúci šampionát,“ povedal prezident Európskej atletiky Dobromir Karamarinov. Banskú Bystricu ako hostiteľské mesto vybrala EA predvlani koncom júna.

„Banská Bystrica už neraz dokázala, že vie otvoriť svoje športové srdce a hostiť významné podujatia nadnárodného charakteru. Organizátorom prajem veľa energie, aby zvládli všetky výzvy, ktoré ich do vypuknutia tohto veľkého športového sviatku ešte čakajú. Všetkých fanúšikov zároveň pozývam do mesta športu a olympijských víťazov, aby si prišli vychutnať jedinečnú atmosféru šampionátu, ktorý opäť zviditeľní Slovensko i Banskú Bystricu na mape Európy,“ uviedol primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

„Už na nás dolieha zdravá miera stresu, ktorý je prirodzeným prejavom zodpovedného prístupu. Náš tím pracuje naplno na tom, aby sme zdarne splnili záväzok dokázať, že sme si dôveru od European Athletics zaslúžili. Fanúšikov pozývame, aby prišli podporiť mladých športovcov z celej Európy. Pre naše atletické talenty to bude jedinečná možnosť predstaviť sa pred domácim publikom,“ skonštatoval prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, ktorý je zároveň aj šéfom organizačného výboru šampionátu.

„Krásne zrekonštruovaný a pred viac ako dvoma rokmi dokončený štadión spĺňa všetky normy a má certifikát od Svetovej atletiky na organizovanie podujatí takéhoto významu. Samozrejme, celý set up na šampionát bude trošku iný, než dejisko vyzerá vyše štvrť roka pred začiatkom, ale infraštruktúra je pripravená – žiadne zásadné stavebné úpravy nie sú potrebné,“ uistil riaditeľ hostiteľského VŠC Dukla v 75-tisícovej metropole stredného Slovenska Matej Tóth.

Zatiaľ 14 slovenských limitárov

Vstupenky na jednotlivé súťažné poldni, celé dni aj kompletné štvordňové podujatie sú v predaji už od decembra 2023. Najatraktívnejšie sedenie je na krytej hlavnej tribúne s 1190 miestami pre návštevníkov. Celodenný lístok na ňu pre dospelého stojí 12 €, permanentka 40 €. Štiavničky v pôvodnej podobe uviedli do prevádzky už 22. augusta 1959 pri príležitosti 15. výročia Slovenského národného povstania. Po rozsiahlej modernizácii v hodnote viac ako 14 miliónov eur má tento – v októbri 2021 nanovo otvorený – multifunkčný športový stánok kapacitu 7 381 divákov, pričom všetky miesta vrátane tzv. oválovej časti sú na sedenie.

Slovensko zatiaľ má 14 limitárov na tohtoročné ME do 18 rokov. Nielen vzhľadom na dostatok času na plnenie nominačných kritérií (uzávierka bude 7. júla) sa však dôvodne dá predpokladať, že organizujúca krajina napokon bude mať v hre približne tri desiatky nádejí, napospol členov centralizujúceho zväzového „Projektu ME 2024“. SR ako hostiteľ môže nominovať po jednom pretekárovi na každú disciplínu, v ktorej nebude mať žiadneho štartujúceho limitára. Zároveň platí, že každá krajina môže nominovať na jednotlivé disciplíny maximálne dvoch limitárov.

V minulosti dva bronzy

EA rozhodla o zaradení tretieho kontinentálneho šampionátu s vekovým obmedzením po U20 (od roku 1970) a U23 (od roku 1997) do svojej súťažnej štruktúry na kongrese v roku 2013.

SR na doterajších troch majstrovstvách Európy U18 získala dve bronzové medaily. Na inauguračnom šampionáte v Tbilisi 2016 sa na najnižší tretí stupienok prebojovala Gabriela Gajanová v behu na 800 m. O dva roky neskôr, čiže pri vopred stanovenej bienálnej frekvencii šampionátu, na to v maďarskom Győri nadviazal ďalší zverenec martinského kouča Pavla Slouku Andrej Paulíny tretím miestom na 1500 m.

Jedna generálka v máji, dve v júni

Naplánované Rieti 2020, žiaľ, muselo ustúpiť covidovej pandémii. Talianski organizátori sa však dočkajú svojej príležitosti dodatočne v roku 2026. Tretiu edíciu predvlani hostil izraelský Jeruzalem a slovenská výprava si priviezla tri piate priečky. V historickej medailovej bilancii ME do 18 rokov vedie Veľká Británia s 38 kovmi (19-7-12) pred Nemeckom (31) a Talianskom (29). V Banskej Bystrici sa bude bojovať o 40 medailových kolekcií (20 + 20).

Pred IV. ME do 18 rokov sa pod Urpínom bude konať viacero dôležitých súťaží, ktoré poslúžia aj ako generálky pre funkcionárov, rozhodcov či dobrovoľníkov a test dejiska i zázemia. Najprv to 24. mája bude už 59. ročník mítingu P-T-S so strieborným štatútom v rámci seriálu World Athletics Continental Tour. Pôjde o druhý ročník v Banskej Bystrici. Neskôr 22. – 23. júna prídu na rad majstrovstvá Slovenska dorastu, čiže práve tej vekovej kategórie, ktorej sa týka júlový kontinentálny šampionát, a o ďalší týždeň 29. – 30. júna ešte aj M-SR dospelých.

Všetky informácie sú dostupné na tomto webe.

 

Elena Smrigová
Organizačný tím ME U 18