Aktuality

Do Banskej Bystrice zavítali partneri z Európskej Fuggerovskej cesty

Návšteva z Augsburgu

V máji 2019 vznikol medzinárodný projekt spájajúci mestá a regióny, v ktorých nemecký bankársky a neskôr šľachtický rod pôsobil. Ide o Európsku Fuggerovskú cestu. Okrem mesta pod Urpínom sú do projektu zapojené aj nemecké mestá Augsburg a Bad Hindelang, Schwaz a Hall in Tirol z Rakúska a Sterzing z Talianska. V týchto dňoch je na poznávacej infoceste takmer tridsaťčlenná delegácia z Augsburgu, ktorá sa zastavila aj v Banskej Bystrici.

Približne od roku 1490 vznikal celoeurópsky banský koncern Fuggerovcov s rudnými baňami a hutami v Tirolsku, v Korutánsku a vo vtedajšom Hornom Uhorsku. Významný nemecký obchodník, banský podnikateľ a bankár Jakob Fugger a jeho nasledovníci zbohatli vďaka ťažbe rúd v Rakúsku, Taliansku, Česku, Poľsku, Španielsku, Nemecku a na Slovensku. Meď a striebro z Banskej Bystrice bolo základňou legendárneho bohatstva Fuggerovcov, a tým aj ich politického významu. Európska Fuggerovská cesta spája a mapuje najvýznamnejšie lokality, v ktorých postupne zveľadili svoj majetok.

V blízkej budúcnosti pribudnú do medzinárodného projektu ďalší partneri. Tentokrát pôjde o poľské mestá Krakov a Wroclaw, ktoré sa plánujú aktívne zapojiť do Európskej Fuggerovskej cesty. Jednoznačne však musím potvrdiť, že jedným z najsilnejších partnerov v tomto projekte je Banská Bystrica,“ povedal Götz Beck, riaditeľ Regio Augsburg Tourismus.

Do mesta pod Urpínom pricestovali augsburskí partneri zapojení do medzinárodného projektu, ktorí v súčasnosti navštevujú miesta spoločnej histórie, s dôrazom na baníctvo a spracovanie kovov. Ide najmä o zástupcov organizácií zameraných na cestovný ruch, sprievodcov, predstaviteľov Fuggerovskej nadácie a novinárov z národných a regionálnych médií.

Som rád, že myšlienka Európskej Fuggerovskej cesty nabrala reálne kontúry. Poskytuje priestor nielen na rozvoj turizmu a kultúry, ale aj ďalších oblastí. Máme spoločnú históriu, nakoľko Thurzovsko-fuggerovská spoločnosť bola predzvesťou budúcej Európskej únie. Banská Bystrica sa bude z programu Interreg uchádzať o získanie finančných prostriedkov na revitalizáciu areálu Medeného hámra, ako sídla významného metalurgického podniku na spracovanie medi. Vnímame to ako veľkú príležitosť vytvoriť v tomto historickom objekte živé múzeum, v ktorom plánujeme prezentovať našu históriu. Partnerov z Augsburgu som požiadal o ich pomoc a podporu pri realizácii tohto projektu,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Delegácia z Augsburgu počas návštevy absolvovala prehliadku Banskej Bystrice vláčikom Neusohl Express a výstup na Hodinovú vežu. V rámci programu je pre zahraničných hostí pripravená aj prehliadka THURZO – FUGGER zážitkovej expozície i Zelenej siene v Thurzovom dome. Následne navštívia drevený artikulárny kostol v Hronseku, zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a hrad Červený Kameň, kde mali v minulosti Thurzovci a Fuggerovci sklady na tovar.

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora