Aktuality

Banskobystrickú hudobnú jar vyplní päť koncertov vážnej hudby

BBHJ 2024

Festival klasickej hudby, ktorý patrí medzi najstaršie na Slovensku, napíše v tomto roku už 63. kapitolu. Od 13. marca do 17. apríla 2024 vystúpia v meste pod Urpínom najmä domáci umelci, premiéru bude mať i český husľový virtuóz. Návštevníci sa môžu tešiť na hudobné skvosty zo slovenskej aj zahraničnej tvorby. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Počas piatich koncertov vystúpia v rámci Banskobystrickej hudobnej jari hlavne poprední slovenskí umelci s dielami rôznych žánrov a proveniencie. Jedinou výnimkou bude úvodný koncert v podaní českých umelcov. Po prvý raz sa na festivale predstaví fenomenálny huslista a rodák z Českých Budějovíc Pavel Šporcl.

V pestrej programovej ponuke sú zastúpené diela z obdobia baroka, klasicizmu, romantizmu, ale aj zo súčasnosti. Nechýbajú ani slovenskí skladatelia. Teší ma, že príležitosť predstaviť sa dostali i mladí domáci umelci. V zahraničí robia vynikajúce meno nášmu interpretačnému umeniu a ich výkony si určite zaslúžia pozornosť obdivovateľov klasickej hudby,“ uviedla Lýdia Baranová, vedúca Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Festival premiérovo otvorí nová znelka, na ktorú vyhlásilo mesto koncom uplynulého roka verejnú autorskú súťaž. Popri grafickom logu z minulého ročníka, tak pribudne nový identifikačný, tentoraz hudobný, symbol Banskobystrickej hudobnej jari. Podmienkou organizátorov bolo, aby znelka spĺňala základnú charakteristiku hudobnej formy a odzrkadľovala filozofiu festivalu, a to prezentovať verejnosti odkaz dedičstva klasickej hudby.

Súčasťou hudobnej jari bude aj sprievodné podujatie vo forme vystúpenia EnsembleSpectrum 1. marca v Robotníckom dome. Na nezvyčajnom výchovnom koncerte, s interaktívnymi prvkami, zaznejú netradičné hudobné diela 20. a 21. storočia. Určený je najmä pre študentov konzervatórií,“ poznamenala Katarína Hulinová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Banskobystrická hudobná jar 2024
Banskobystrická hudobná jar 2024

Program 63. ročníka Banskobystrickej hudobnej jari

Pavel Šporcl po prvý raz v Banskej Bystrici

Banskobystrickú hudobnú jar otvorí v sále Robotníckeho domu 13. marca 2024 koncert z tvorby barokových majstrov. Diela G. F. Händla, J. Pachelbela, J. S. Bacha a A. Vivaldiho zaznejú v interpretácii husľového virtuóza Pavla Šporcla. Ide o dnes najžiadanejšieho českého umelca na prestížnych svetových koncertných pódiách. Klenoty hudobného baroka, vrátane Vivaldiho populárnych husľových koncertov, zaznejú v spolupráci s komorným orchestrom Praga Camerata.

Tribute to Ivan Palovič

Druhý koncert festivalu sa bude niesť 20. marca 2024 v reminiscenčnej atmosfére. Venovaný bude okrúhlym výročiam narodenia, a aj predčasného úmrtia popredného slovenského klavírneho virtuóza a pedagóga na VŠMU v Bratislave Ivana Paloviča. Na koncerte pod názvom Tribute to Ivan Palovič vystúpia jeho deti, dnes špičkoví koncertní umelci, klaviristka Jordana Palovičová a violista Ivo Palovič. V podaní súrodencov zaznejú diela slovenských (J. Cikker, I. Zeljenka, K. Koreňová) a anglických skladateľov (F. Bridge, R. Clarke).

Listy pre Constanze

Komorné zoskupenie Lotz Trio patrí v súčasnosti medzi špičkové komorné telesá, reprezentujúce slovenské koncertné umenie už v mnohých európskych aj zámorských krajinách. Jeho členovia Róbert a Ronald Šebestovci a Igor Františák interpretujú klasické diela na replikách basetových rohov, ktoré skonštruoval fenomenálny nástrojár Theodor Lotz. Dychový nástroj s mimoriadne krásnou farbou si zamiloval aj W. A. Mozart. Práve z jeho odkazu zaznejú dve divertimentá a úprava niekoľkých častí z opery Čarovná flauta. Počas koncertu, ktorý sa uskutoční 4. apríla tohto roka v priestoroch historickej radnice, budú znieť i úryvky z Mozartovej korešpondencie milovanej manželke Constanze.

Sólo pre violončelo

Košický rodák Jan Bogdan patrí v súčasnosti k najmladšej generácii slovenských umelcov. Jeho skvelým výkonom už aplaudovali v mnohých renomovaných svetových koncertných sálach. Po štúdiách na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni, absolvovaní mnohých masterclass u popredných violončelových virtuózov a pedagógov, pokračuje v štúdiu u momentálne najvyhľadávanejšieho pedagóga Hillela Zori na Buchmann-Mehta School of Music na Tel Aviv University v Izraeli. Na koncerte mladého violončelistu v Robotníckom dome, odznejú 13. apríla 2024 diela nemeckého skladateľa J. S. Bacha, španielskeho autora G. Cassadó a maďarského skladateľa Z. Kodálya.

Spevy monarchie s Máriou Teréziou

Počas štyridsaťročného panovania Márie Terézie (1740 – 1780) a až do začiatku 19. storočia, sa v Európe diferencovala hudba na duchovnú a svetskú, ktorá znela prevažne vo väčších mestách a v šľachtických sídlach. Prinášala potešenie, zábavu i poučenie. Hudbu interpretovali rôzne komorné zoskupenia, dychové súbory a spevácke zbory. Danubius Octet Singers je mužské vokálne zoskupenie. Pod vedením dirigenta Daniela Simandla a spolu s herečkou Božidarou Turzonovovou v úlohe cisárovnej, priblížia návštevníkom diela W. A. Mozarta, L. van Beethovena, L. Janáčka, B. Bartóka a E. Suchoňa. Záverečný koncert festivalu sa uskutoční v koncertnej sále Robotníckeho domu 17. apríla 2024 o 19:00 hod.

Kultúrne centrum Robotnícky dom

Mgr. Miroslav Strelec
Kancelária primátora