Aktuality

Banskobystrická samospráva rozširuje a modernizuje ponuku sociálnych služieb

Nový elektrický skúter

Úrovňou poskytovania sociálnych služieb patrí mesto pod Urpínom medzi najlepšie v rámci Slovenska. V nastavenom trende chceme pokračovať aj naďalej, a preto pristupujeme k ďalším konkrétnym krokom. V Agentúre sociálnych služieb na Robotníckej ulici č. 12 pribudol nový elektrický skúter a elektrické zdviháky. Novinkou je tiež zmodernizované monitorovanie a signalizácia potreby pomoci seniorov či obyvateľov s nepriaznivým zdravotným stavom. Aj takýmto spôsobom chceme podporiť asistovaný život Banskobystričanov, a zároveň umožniť čo najdlhšie zotrvanie v ich prirodzenom prostredí.

Polohovacie postele, invalidné vozíky, špeciálne matrace, sedačky do vane, chodítka či toaletné a servírovacie stolíky. Aj to sú pomôcky, ktoré predstavujú súčasť banskobystrickej požičovne, o ktoré bol zo strany žiadateľov veľký záujem.

„Keďže ide o mimoriadne potrebný a zároveň využívaný sortiment, dochádza k jeho častému opotrebovaniu. Hoci sme do nášho portfólia doplnili úplne nové pomôcky, radi prijmeme aj použité v prípade, že sú v zachovalom stave. Ak majú ľudia nejaké z uvedených pomôcok nazvyš, môžu ich darovať Agentúre sociálnych služieb. Budeme veľmi vďační,“ hovorí Slávka Kostúrová, vedúca Agentúry sociálnych služieb.

Ponuku požičovne pomôcok zároveň dopĺňajú tri nové elektrické zdviháky, slúžiace na presun imobilných osôb či už z postele na invalidný vozík, alebo na toaletné kreslo. Absolútnou novinkou je elektrický skúter pre fyzické osoby, ktoré majú obmedzenú schopnosť pohybu. Prijímatelia si ho môžu počas najbližšieho roka zapožičať bezplatne.

„Kvalitná konštrukcia vozíka a roky vývoja z neho spravili skvelé zariadenie. Jeho výhodou sú väčšie kolesá, ktoré zabezpečujú vozíku dokonalú priechodnosť aj cez veľké nerovnosti v teréne. Je vybavený kapitánskym sedadlom, 11 “ pneumatikami, nákupným košíkom, spätným zrkadlom a automatickou nabíjačkou. Vďaka pomerne silnému 500 W motoru má dostatočný výkon aj do kopcovitého terénu. Nosnosť vozíka je až 135 kg.  Dojazd na jedno nabitie je do 30 km v závislosti od zaťaženia a terénu,“ dopĺňa Ondrej Škulec, zástupca spoločnosti ANMO spol. s.r.o.

Samospráva zároveň modernizuje systém monitorovania a signalizácie potreby pomoci. Nová forma bude realizovaná prostredníctvom mobilného operátora. Jej súčasťou je senzor pádu, GPS lokátor, ak si ho fyzická osoba bude priať zapnúť či núdzové tlačidlo na privolanie pomoci.

„V praxi to znamená, že klient bude mať na ruke hodinky, ktoré budú sledovať jeho základné vitálne funkcie. Zabezpečia komfortné riešenie krízových situácií, diagnostiku pádov a privolanie pomoci. Taktiež pôjde o možnosť orientačného vyhodnocovania krvného tlaku, tepu srdca či pohybovej aktivity. Druhou, komplexnejšou formou služby sú boxy, tzv. statické komunikátory s prídavnými SOS tlačidlami za účelom privolania pomoci s možnosťou rozmiestnenia v domácnosti prijímateľov sociálnej služby. Zariadenie okrem iného hlási aj nebezpečné situácie ako požiar či únik plynu,“ objasňuje Ladislav Kollár zo spoločnosti Santea, n.o.

Obe zariadenia sú pripojené na centrálny monitorovací pult 24 hodín denne, sedem dní v týždni, a to aj v prípade, že prijímateľ sociálnej služby nie je doma, ale je napríklad napríklad na prechádzke či nákupe. Ide o sociálnu službu, ktorá zabezpečí okamžité riešenie krízovej situácie klienta v prípade potreby, ale aj informovanie člena rodiny, resp. oprávnenú osobu o výsledku vyriešenia.

Systém monitorovania a signalizácie potreby pomoci
Systém monitorovania a signalizácie potreby pomoci

„Som rád, že sa nám opäť podarilo zlepšiť podporu asistovaného života našich seniorov, ako aj ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ide o modernú komunikačnú technológiu, ktorá zvýši ich bezpečnosť a súčasne výrazným spôsobom zlepší štandard poskytovaných služieb,uzatvára primátor Ján Nosko.

Zapožičanie boxu alebo hodiniek stojí klienta 20 eur mesačne. Ostatné náklady hradí samospráva. Mesto každému prispieva mesačne sumou 28 eur a súčasne zaplatí vstupný jednorazový poplatok vo výške 199 eur za box a 69 eur za hodinky.

Výška úhrad za požičiavanie pomôcok
Výška úhrad za požičiavanie pomôcok

O požičanie pomôcok môžu obyvatelia požiadať priamo v Agentúre sociálnych služieb na Robotníckej ulici číslo 12 v Banskej Bystrici, prípadne na telefonických číslach +421 905 406 463 alebo +421 41 443 32.

Mgr. Dominika Adamovičová
Kancelária primátora

Galéria